меню скрий менюто

АРХИЕРЕЙСКО СЪСЛУЖЕНИЕ НА РУМЪНСКИЯ ГЕРГЬОВДЕН В ГРАД ГЮРГЕВО

На 23 април 2018 г., когато Румънската православна църква празнува Гергьовден, по покана на Гюргевския епископ Амвросий Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави тържествената св. литургия, отслужена в новата епископска катедрала „Св. Георги Победоносец“ в гр. Гюргево, намираща се в съседство с девическия манастир „Св. Георги“, който е и епископска резиденция.

Българският архиерей се придружаваше от свещ. Кирил Синев и дякон Недялко Димитров.

Вярващите имаха възможност да се поклонят на мощи на св. Георги и на св. Екатерина, както и на чудотворна икона на св. Богородица.

По време на богослужението молитвено участие взеха представители на централните и местни власи в лицето на: г-н Мариан Мина, председател на Окръжен съвет Гюргево, г-н Николае Барбу, кмет на Гюргево, сенатори, депутати, представители на различни институции. От община Русе взеха участие г-н Свилен Иванов, заместник областен управител на Област Русе, г-н Иван Григоров, заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, както и г-жа Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

По време на причастния митрополит Наум произнесе похвално слово за св. Георги, като призова вярващите да последват неговата твърда вяра и изповедничество.

В края на св. литургия еп. Амвросий изказа благодарност на Русенския архипастир за оказаната чест да участва в празника на Гюргево.

По време на празничната трапеза бяха обсъдени актуални теми, касаещи доброто развитие на традиционните братски църковни взаимоотношения.

23.04.2018 | Новини |