меню скрий менюто

АРХИПАСТИРСКИ ПОЗДРАВ ЗА ПРАЗНИКА НА ЖЕНАТА-ХРИСТИЯНКА – БЛАГОВЕЩЕНИЕ БОГОРОДИЧНО, 25 март 2021 г.

Възлюбени в Господа,

В светлия празник на светото Богородично Благовещение се обръщаме с отеческа обич, архипастирско благословение и сърдечни пожелания за мир, светлина и радост в душите на всички вас – жените-християнки, които се подвизавате в Спасителната вяра, призвани да изпълнявате достойно повелята Господня в грижата си на всеотдайни съпруги и майки.

Нека светлината на Благата вест, огряла пресветлата и пречиста душа на Божията отроковица Мария, бъде с вас и днес, както и във всяко християнско сърце и всеки християнски дом, огрявайки душите на вярващите по пътя на Светлината.

Божията благодат, изобилно удостоила някога Пресветата Дева, благодарение на нейната чистота и непорочност, да ви укрепява във всеки миг от живота, та водени от нея да вървите целеустремено към Царството Божие, което Господ Иисус Христос обеща на човечеството и чието начало се благовести именно така: „Днес е началото на нашето спасение и откриване на тайната отвека: Синът Божи Син на Девата става и Гавриил радост благовести: затова нека и ние с него въззовем към Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!“ (Тропар, гл. 4).

По установена от нас традиция, ежегодно на 25 март, Русенската св. митрополия посреща с гостоприемна радост множество жени-християнки, без значение от тяхната възраст и социално положение, но за съжаление вече втора година не е възможно да сторим това, заради все още съществуващата смъртоносна пандемия в целия свят.

Точно сега обаче сме длъжни да не отпадаме духом, уповавайки се на небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, уверени че Божият мир и Неговата неоскъдяваща благодат ще бъдат с всички нас!

Честито и благословено Благовещение Богородично – празникът на Жената-християнка, предопределена от Бога да бъде морален стожер на християнското семейство, въпреки изпитанията на живия живот!

С благословение и обич в Христа,

† Русенски митрополит Наум

25.03.2021 | Новини |