меню скрий менюто

АРХИПАСТИРСКИ ПРИЗИВ В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Възлюбени в Господа чеда на Българската православна църква,

Христос Воскресе!

Международният ден на детето – 1 юни, е добър повод за всички нас, да си припомним важната роля, която сме призвани да изпълним в живота на подрастващото поколение. Необходимо е да осъзнаем, че задълженията ни като родители, учители, духовници и общественици не се свеждат само до това да се погрижим за детското препитание и подходяща здравословна среда, но също така е необходимо да им осигурим и здрава духовна основа, върху която те да изградят своето бъдеще.

Днешните родители желаят техните деца „да успеят“, да се реализират професионално, да не усещат никакви материални лишения. Улисани в тези грижи обаче, те забравят най-важното: че децата имат нужда от внимание, от любов и от постоянна подкрепа, за да растат здрави и добродетелни личности. Те имат нужда от разумни настойници, които да им посочат правилните приоритети в живота, за да не стане така, че когато пораснат и „имат всичко“, да открият, че им липсва нещо много важно– връзката с Бога, която дава пълнота на човешкия живот.

Повечето от днешните родители са израснали без живителната връзка с Бога и усещат тази празнина, опитвайки се да я запълнят по различни, но безуспешни начини. Така, възрастните не успяват да научат и своите деца да обичат и да се доверяват на Бога, като търсят от Него помощ и утеха. Това е една от причините животът на съвременните хора да е белязан от постоянна тревожност, стрес и напрежение.

Истината е, че в днешното българско общество – и родители, и деца се нуждаят от знание за Бога и от хора, които да ги научат да живеят с Бога. Това е и причината Църквата да нарича всички човеци свои чеда, защото, независимо от своята възраст, те имат нужда от подкрепа и духовно наставление.

Затова в този празничен ден се обръщаме с призив към майките и бащите – да водят по-често децата си в храма и там с общи усилия – на духовници и родители, да разкрием на най-малките християни чудния безкраен свят на Божията любов, да ги приобщим към общността на Църквата, където да намерят подкрепа и да се научат да бъдат добри и отговорни към себе си и ближните, за да станат завършени хармонични личности.

Обръщаме се и към свещенослужителите и църковните просветители в България с призив – да бъдат отворени към децата и родителите, които идват в Божия дом!

Обични в Господа отци, братя и сестри,

Понякога в храма малчуганите биват по-шумни от останалите богомолци, но Вие трябва да бъдете по-търпеливи към тях! Помогнете им след тяхното първо посещение в Дома Господен те да искат да се връщат там отново и отново и да намерят в него знание, любов и наставление. Защото точно тези – малките християнчета, идват при своя Господ, който ни повелява: „Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно“ (Мат. 19:14).

С отеческо благословение и обич във Възкръсналия Спасител,

† Русенски митрополит Наум

01

31.05.2016 | Новини |