меню скрий менюто

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на светата Христова Църква,

Христос Воскресе!

Светлина и радост завладяват всяко християнско сърце в деня на светата Христова Пасха. Духовна радост и неизречима благодарност отправяме към нашия Спасител Христос, Който отдаде Себе Си за нас и претърпя страдания и смърт, за да имаме ние живот, и то живот „в изобилие” (Иоан 10:10). Живот, извиращ от Самия Свой извор – живот, даден ни даром от Него, Който Сам свидетелстваше за Себе Си, че Той е „пътят и истината и животът” (Иоан 14:6).

В деня на Неговото славно Възкресение ние отново си припомняме тези важни думи, както и всичко, засвидетелствано от Него по отношение на смисъла и значението на богочовешкото Му дело, и заедно с апостолите отваряме умовете си, за да разберем, че „тъй е писано, и тъй трябваше Иисус да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден” (Лука 24:46). Защото нямаше друга възможност за падналото в греха и смъртта човечество – да бъде излекувано и възстановено в своето богосиновство, освен тази: Бог да стане човек, небето да слезе на земята, за да може да въздигне там нас, които непослушанието на прародителите беше оковало в примките на врага на нашето спасение.

Ето защо, с настъпването на утрото на Пресветлото Христово Възкресение отново се обръщаме към всички вас с апостолския поздрав: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се” (Фил. 4:4). Радвайте се, защото Христос възкръсна от мъртвите и с това потъпка смъртта, та тя да няма повече власт над нас! Радвайте се, защото „Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира” и „смъртта няма вече власт над Него…” (Рим. 6:9). Радвайте се, защото „от смъртта към живота и от земята на небето ни преведе Христос” (Ирмос на Първа песен от Пасхалния канон). Радвайте се и се веселете, защото „с нас е Бог” (Ис. 8:10), а след като Той е с нас, кой може да бъде против нас (Рим. 8:31)?

Тържествувайки поради всичко това, в деня на Христовото Възкресение Църквата пее и възглася: „Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни…” (из Пасхалните стихири).

Отечески поздравяваме всички вас с празника на Пасхата Христова, като всесърдечно благопожелаваме радостта поради светлото Христово Възкресение да се всели във всеки християнски дом и във всяко християнско сърце, тъй като поради великата Божия милост към всички нас „възкръсна Христос и паднаха демоните; възкръсна Христос и се радват ангелите; възкръсна Христос – и живот се въдвори!” (из Похвално слово за Пасха на св. Йоан Златоуст).

Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос да бъдат с всички нас! Амин!

 

07.04.2018 | Новини |