меню скрий менюто

В Русе бе открит семинар за религиозното образование

На 15 април 2016 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в пленарната зала на хотел Дунав – Русе бе открит национален семинар на тема: Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи. На форума гостуваха кметове на общини, богослови, представители на държавната власт, митрополии и различни институции.
В следобедните часове на деня, участниците посетиха Русенската митрополия. Те разговаряха с митрополит Наум за проблемите, които срещат в своята работа и удовлетворението си от просветителската дейност осъществявана сред децата и младежите. Владиката отбеляза важната роля на преподавателите по религия и учителите в неделните училища за разпространението на Словото Божие днес. Той подчерта, че чрез децата и тяхното катехизиране Църквата достига и до родителите и другите членове на семейството. „Днес наблюдаваме един феномен: децата водят родителите си в храма“, каза митрополит Наум. Той разказа за неделните училища, организирани към различни храмове в Русе, и изрази задоволството си от нивото на преподаване на религия в училищата на града.
В Русе има най-много сформирани групи за преподаване на религия в учебните заведения. Само в РИО-Русе има експерт по религия, който се грижи за организацията на провеждането на този предмет, който се финансира целево от общината в града.
Именно заради това работният семинар на специалистите в областта на религиозното образование се проведе в дунавския град. Участниците във форума се запознаха с модела на преподаване на религия там и присъстваха на открит урок в едно от училищата.
В рамките на семинара, който се организира от Русенска митрополия и портала „Двери на Православието“, ще бъдат представени разнообразни модели на организация и провеждане на религиозно образование, разработени в различни градове на страната според местните условия и възможности. Участниците в семинара ще набележат перспективи за бъдещо сътрудничество и нови възможности за запознаване на децата и младежите със знанията за християнството и неговите ценности като част от културната ни традиция.
Гостите поднесоха на митрополит Наум скромни подаръци, изработени от децата от Енорийския център „Покров Богородичен” – София, а владиката раздаде на всички икони за благословение и православна литература

Снимки: дякон Евгений Загорняк

16.04.2016 | Новини |