меню скрий менюто

В РУСЕ БЕ ПРОВЕДЕНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В ПАМЕТ НА ДОРОСТОЛО-ЧЕРВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ВАСИЛИЙ

На 26 май 2017 г. в зала Европа на Доходното здание в град Русе бе проведена научна конференция, организирана от Русенската св. митрополия, по повод 170- годишнината от рождението и 90-годишнината от блажената кончина на Доростолския и Червенски митрополит Василий.

Възпоменателното тържество бе открито с посрещането на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, а за да бъдат съпричастни с паметното събития, децата от хор „Св. Георги Победоносец”, с диригент г-жа Мина Влайкова, изпълниха специално подготвената си за случая програма.

Пред множеството духовници, граждани и гости на Русе, встъпително слово произнесе Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, който припомни, че подобно възпоменателно честване за митрополит Василий се прави за първи път след кончината на архиерея от 90 години насам.

Поздравителни адреси поднесоха: от името на Община Русе – г-н Иван Григоров, заместник кмет на Общината; от името на ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев” – проф. Пламен Даскалов, зам. ректор на Университета, и от името на Държавен архив – Русе – гжа Стефка маринова, началник отдел на институцията.

Доклади произнесоха дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската митрополия, който говори от името на г-н Борис Маринов от Църковно-историческия и архивен институт при Св. Синод, и

г-жа Таня Великова, експерт в Държавен архив – Русе.

На възпоменателното честване бе представена и книгата „Царският довереник”, посветена на приснопаметния Доростоло-Червенски митрополит Василий, съставена от църковния изследовател г-н Борис Цацов, а за нейното богато съдържание от информация, архивни документи и фотографии разказа  историкът г-н Момчил Методиев, който бе специален гост на събитието.

В 16.30 часа в Музея на Русенската митрополия бе открита специална изложба, посветена на живота и делото на митрополит Василий, в която бяха изложени множество ценни документи и вещи на владиката, които се показват за първи път.

 

Снимки: Атанас Димитров-АтаДим

26.05.2017 | Новини |