меню скрий менюто

В СОФИЯ ОФИЦИАЛНО БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА „ПРАВОСЛАВИЕ И БЛАГОВЕСТИЕ ПРЕЗ ХХІ ВЕК”

На 12 юни 2019 г. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в София се състоя официалното представяне на книгата „Православие и Благовестие през 21 в.” на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас, която беше преведена и издадена по инициатива на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

За да уважат събитието в Богословския факултет дойдоха: Негово Светейшество патриарх Неофит, синодалните митрополити Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, както и десеки духовници, преподаватели и православни християни.

Представянето беше открито от новоизбрания декан на факултета доц. д-р Ивайло Найденов, който поздрави присъстващите и оценявайки научната стойност на изданието изрази своята радост, че може да е домакин на промоцията му за българските читатели.

Встъпително слово произнесе Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, който благодари на автора и редакционната колегия, погрижили се за превода, редакцията, графичното оформление и изданието на книгата, която е поредното стойностно произведение, издадено от Русенската св. митрополия.

Книгата „Православие и Благовестие през 21 в.” беше представена от д-р Златина Каравълчева, която описа в общи линии съдържанието на богословския труд и важните теми, които той се опитва да разясни на съвремения читател.

За същността на произведението говори и д-р Димитриос Керамидас, автор на книгата, който благодари на митрополит Наум за реализацията на изданието, чрез което мнозина български читатели ще могат да се запознаят с разсъжденията му по актуални въпроси за св. Православие.

Книгата „Православие и Благовестие през 21 в.”  описва богословските принципи на мисионерската дейност, разкрити в делото на св. братя Кирил и Методий, като дава и практически насоки за нейното осъществяване в съвременното постхристиянско общество.

Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения.

Снимки: Атанас Димитров – АтаДим

12.06.2019 | Новини |