меню скрий менюто

Ден на православната християнска младеж и семейство в Русе

Празникът Въведение Богородично бе посрещнат с голяма тържественост в Русе. Празненствата започнаха още предната вечер с Велика вечерня, отслужена в катедралния храм „Света Троица”, а на 21 ноември отново в катедралата бе извършена и празнична св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. В съслужение с митрополит Наум бяха ст. ик. Георги Георгиев, ст. ик. Минко Казаков и дяконите Диян Димчев, Венелин Попов и Валери Василев. Храмът бе преизпълнен с голямо множество богомолци, дошли да почетат празника на св. Богородица, а особено приятно впечатление направиха многото млади семейства, които приеха св. Причастие.

Вечерта в пленарната зала на Община Русе бе изнесен празничен концерт, организиран от Русенска света митрополия. Той започна с тържествено посрещане на митрополит Наум, който за първи път отбеляза този ден като предстоятел на Русенска епархия. Веднага след това бе изнесена и беседа за празника от д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева. Те се спряха на причините за установяването на празника Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и подчертаха, че светостта на семейството и издигането му от Църквата до тайнство, се дължи на неговата особена роля в Божия промисъл за спасението на човечеството. Съпрузите са съработници на Бога както в създаването на новия човек, така и за неговото развитие и раждане за вечността.

След беседата започна и същинската част на концерта. В него взеха участие близо сто деца от различни училища и школи в града. Сред участниците бяха децата от ЦДГ „Пинокио“, от детска вокална група „Слънце“, вокално студио за поп и джаз „Икономов“, детско-юношески хор „Св. Георги Победоносец“, ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”, както и танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл „Здравец”. Празнични църковни песнопения изпълни и митрополитският хор „Св. Димитрий Басарбовски”.

Целият концерт бе преизпълнен с множество емоции и духовна радост, което повдигна духа както на гостите, така и на самите участници.

На тържеството бе прочетен и поздравителен адрес от кмета на Русе г-н Пламен Стоилов, а в залата присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов, директори на училища и учители.

Продължилият близо два часа концерт завърши със слово на Русенския митрополит Наум, в което той благодари на участниците в програмата, на организаторите, учителите и родителите, подготвили празничния концерт. Архиереят отбеляза важната роля на християнското семейство за възпитанието и израстването на децата, и за превръщането им в отговорни граждани и членове на Църквата.

11.03.2016 | Новини |