меню скрий менюто

ИЗПЪЛНИХА СЕ ПЕТ ГОДИНИ ОТ КАНОНИЧЕСКИЯ ИЗБОР НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

По повод изпълването на пет години от каноническия избор на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум за епархийски архиерей, на 23 март 2019 г. в катедралния храм „Св. Троица” в Русе беше отслужена празнична св. литургия от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с Техни Преосвещенства Тивериополски епископ Тихон и Велички епископ Сионий, архим. Викентий от гр. Ловеч, йеромонах Стефан от Троянския манастир, Високоблагоговейните архиерейски наместници ст. ик. Илия Тонков от Тутракан, ст. ик. Георги Георгиев от Разград, ст. ик. Валентин Лазаров от Попово, свещеници от престолния град Русе и Русенска епархия и дяконите Орлин Янчев и Росен Георгиев.

Сред богомолците в храма беше и представителна делегация от гр. Гюргево, Румъния.

В началото на богослужението в катедралата беше посрещната ракла с Ризата на преп. Димитър Басарбовски, дарена на Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, която бе внесена в храма от епархийския съветник и председател на катедралното настоятелство иконом Алеко Рачев.

Преди извършването на Малкия вход, митрополит Наум удостои с офикията „протойерей” свещеник Светослав Анчев, ефимерий при катедралния храм „Св. Троица”.

В края на св. литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Наум произнесе слово, в което благодари на духовенството и миряните за духовната им подкрепа и взаимодействие при съвместната им народополезна дейност.

Поздравително слово към архиерея произнесе ст. ик. Владимир Костадинов, старши епархийски съветник и председател на русенския храм „Св. Георги”, който от името на Епархийския съвет поднесе на владиката дар – ювелирен архиерейски посох, с пожелание за дълголетно архипастирско служение в здраве и благоденствие.

Поздравление към митрополит Наум от името на църковното настоятелство при катедралата произнесе и иконом Алеко Рачев.

От името на служителите при Русенската митрополия и от служителите и настоятелите при катедралата „Св. Троица” владиката получи за молитвен спомен подарък – комплект архиерейски одежди, с които по-рано отслужи празничната св. литургия.

Поздравителни адреси към митрополит Наум бяха поднесени от архиереи, министри, областни управители, г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, кметове на общини, директори на училища, общественици, представители на бизнеса и културните институции в епархията и други.

За архиереите, духовенството и всички присъстващи бе прогласено многолетствие, след което десетки миряни очакваха митрополит Наум за да го поздравят и получат благословението му.

В приемния салон на Русенската митрополия бе даден скромен прием за всички духовници и миряни.

23.03.2019 | Новини |