меню скрий менюто

„Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно“ (Пс. 132:1)

Под този надслов се обединиха участниците в православния летен лагер в манастираСвета Марина“, край Сяново, който с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, се провежда за седма поредна година в средата на месец юли. Архиереят посети и благослови всички участници в заключителния ден от лагера и в навечерието на празника на манастира. Поздрави ги за дръзновението и подчерта важността и необходимостта от православно обучение, молитва в дух на единство и практически занимания, които ежегодно обединяват деца и възрастни в светата обител.

Участниците в тазгодишният лагер бяха общо 76 енориаши, в това число и 18 деца от шест други епархии на БПЦ – Русенска, Видинска, Търновска, Софийска, Сливенска и Неврокопска. Традиционно е и гостуването на приятели от холандската християнска общност в Дален, които даряват своя труд и подкрепят доизграждането на манастира.

По време на лагера немски гражданин, дошъл заедно със семейството си, получи катехизация и прие свето кръщение.

Лагерната програма за всеки ден беше идентична. Денят започваше с утринно богослужение и света Литургия, а след това времето преди обед беше посветено на труд за подобряване и благоустрояване базата и територията на манастира. Преди вечерното богослужение се провеждаха беседи в храма, ръководени от отците, участващи в лагера – о. Стефан Стефанов, о. Георги Георгиев, о. Димитър Димитров (Русе), о. Сава (Плевен) и архим. Самуил (Видин). През нощта на 15 юли участвахме във всенощно бдение във външния параклис на манастира.

Литургичният курс за участниците в лагера включваше: обучение относно същността на Литургията, как да се чете Псалтира и Апостола, какво е участието и ролята на народа по време на богослужение. В един от следобедите, с Диана Кръстева, се учихме как да замесим и оформим просфората и какво символизира нейната форма. Курсът беше допълнен от беседа на тема „Векът на вековете“ на гост-лектора отец д-р Добромир Димитров, преподавател в катедрата по Пастирско богословие в Богословския факултет на Великотърновския университет.

Всяка сутрин децата с интерес и вълнение участваха в специално подготвените за тях занимания по вероучение с двама педагози-богослови презвитера Ана-Мария Попова и Соня Падалска. В следобедните часове се чуваха радостни детски гласове – заети с къпане в надуваем басейн, забавни игри, и такива, на които са играли техните баби и дядовци. Децата и младежите с готовност сервираха и отсервираха в трапезарията, а много от тях помагаха при почистването на храма, манастира, събираха плодове и зеленчуци от градината.

Особено приятно преминаха вечерите край лагерния огън, в които деца и родители показаха своите таланти. Булгарината (българска тамбура) на Анна от Велинград създаваше чудесна атмосфера. С песни и в радостно настроение тези вечери преминаваха неусетно, зареждайки всички с енергия за следващия ден.

Тазгодишният православен лагер се осъществи и благодарение на безвъзмездната финансова подкрепа на Фондация „Комунитас“ по проект за подпомагане и развитие на църковни общности, с подкрепата и съдействието на Русенската митрополия, спонсори и дългогодишни спомоществуватели.

03.08.2016 | Новини |