меню скрий менюто

МИТРОПОЛИТ НАУМ ВРЪЧИ УДОСТОВЕРЕНИЯ НА СТУДЕНТИ, УЧАСТВАЛИ С ПРОЕКТИ В СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА НА РУСЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ И РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

На 13 май 2016 г. студенти от специалност „Социални дейности“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“, с ръководител доц. Сашо Нунев, гостуваха на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Срещата се проведе в приемния салон на русенската св. митрополия, а поводът за нея беше завършването на първия курс по програма „Неформално обучение по изготвяне и реализиране на проекти“ – една инициатива на Русенската митрополия, осъществена в партньорство с Русенския университет, предоставил зала за провеждане на обучението.

По време на срещата, митрополит Наум обсъди с доц. Нунев социалните практики в Европа и социалното дело у нас. Беше обърнато внимание на факта, че преди 1945 г. Църквата е била основен организатор на подобни мероприятия в страната, а доц. Нунев припомни, че тогава е имало българи, които след дългогодишно пребиваване в чужбина, са се завръщали в родината и са инициирали различни социални услуги към някои манастири и църкви. Митрополит Наум допълни, че след 1945 г. тази практика е била преустановена и днес сме в началото на нейното възстановяване, уточнявайки, че Църквата прави стъпки в тази посока, но това няма да стане нито бързо, нито лесно.

При посещението, студентите представиха и своите проектни предложения. Първото от тях бе свързано с партньорство между кетъринг фирма и социална кухня, с цел организирането и доставянето на останала в излишък храна от провели се тържества до социална кухня, където тя да се предоставя на нуждаещите се хора. Второто предложение беше свързано с професионалното консултиране на ученици, завършващи основен и среден курс на обучение, с цел завършващите младежи да бъдат ориентирани в правилния избор при продължаване на своето образование. Третото предложение разгръща идеята за  разработването и прилагането на модел за провеждане на беседи за повишаване качеството на живот на лица, настанени за временно или постоянно пребиваване в различни социални заведения.

След изложението на предложенията, доц. Нунев покани водещия на обучението – г-н Огнян Узунов на дискусия за проблемите на хора с увреждания на тема „Заедно за многообразие, толерантност и недискриминиране“, която е инициатива на клуба на социалния работник към Русенския университет.

В края на срещата Негово Високопреосвещенство връчи на студентите удостоверения за участие в проведения курс и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепа от страна на Църквата за бъдещите си начинания и могат да участват в различни инициативи на митрополията, когато имат възможност за това. Студентите благодариха на владиката и му предоставиха резюмета и формуляри на своите проектни предложения.

14.05.2016 | Новини |