меню скрий менюто

МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТКРИ РЕНОВИРАНАТА МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА РУСЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ

В следобедните часове на 14 септември 2016 г., Кръстовден, в двора на храм „Св. Троица” – Русе, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум откри реновираната музейна експозиция на Русенската св. митрополия, помещаваща се в бившия северен параклис на катедралата.

С встъпителни думи, владиката разказа за миналото и настоящето на музея, подчертавайки, че той ще заеме своето достойно място в културния живот на крайдунавската ни столица.

За цялостната подредба на сбирката и за някои отделни експонати в нея говори д-р Владимир Димитров от департамента по Изкуствознание в Нов български университет, който поясни важността на представените реликви и тяхното значение за българското изкуствознание.

Поздравителен адрес към Негово Високопреосвещенство и присъстващите духовници и граждани произнесе г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, който изказа голямото си задоволство от Възстановяването на църковния музей, подчертавайки, че Община Русе винаги ще подкрепя с готовност инициативите на Русенския митрополит Наум, който всъщност е и един от най-дейните и предприемчиви български архиерей.

Духовниците от Митрополитския хор „Св. Димитър Басарбовски” изпяха многолетствие, а Негово Високопреосвещенство благослови народа и прикани всички присъстващи да разгледат експозицията и да се почерпят за здраве с предложените постни закуски.

15.09.2016 | Новини |