меню скрий менюто

МЮСЮЛМАНИ И ХРИСТИЯНИ ПОСРЕЩНАХА С ВЪЛНЕНИЕ И РАДОСТ МИТРОПОЛИТ НАУМ В СЕЛО СЕСЛАВ

На 30 юни 2016 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети с. Сеслав, Кубратско, където отслужи св. литургия в местния храм „Св. св. Петър и Павел”. На архиерея съслужиха: свещ. Калоян Николов, председател на църковното настоятелство, ставр. ик. Евгений Дечев, председател на храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Кубрат, свещ. Светослав Светославов, председател на храм „Св. Параскева” – гр. Глоджево и дякон Евгений Загорняк.

Въпреки обстоятелството, че с. Сеслав е населено предимно с мюсюлмани, мнозина богомолци бяха дошли в скромния православен храм, за да посрещнат владиката и да получат благословението му, тъй като по тези места от десетилетия не е идвал архиерей. Не бяха малко и мюсюлманите, които също проявиха уважение към митрополита и излязоха да го приветстват с „добре дошъл”, тъй като неговото посещение е голяма чест за малкото североизточно село.

В края на богослужението владиката поздрави народа с храмовия празник, благодари на всички за любезната покана да бъде техен гост, и отправи благословение за благоденствено и мирно житие на жителите на с. Сеслав, живеещи в разбирателство и братолюбие.

За сведение, през 2005 г. с. Сеслав е имало общо 974 жители, като от тях българи-християни са били само 60 човека, турци – 383-ма, роми – 531.

01.07.2016 | Новини |