меню скрий менюто

ОПЕЛО И ПОГРЕБЕНИЕ НА КЛИРИЦИТЕ ОТ РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ, ЗАГИНАЛИ СКОРОПОСТИЖНО ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА

На 12 юни 2017 г., когато се навършиха 40 дни от трагичната кончина на архим. Антоний, свещ. Венелин Попов и йеродякон Софроний, загинали скоропостижно на 4 май т. г. при тежка катастрофа, в съборния храм „Свето Преображение” на Басарбовския манастир бе отслужена заупокойна св. литургия от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, в съслужение с архиерейските наместници от Тутракан, Разград и Попово, духовници от епархията и гостуващи свещенослужители.

След богослужението, в двора пред храма, владиката извърши и опелото над тленните останки на тримата духовници в което се включиха и дошлите за случая: Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, архим. Теодор, игумен на манастира „Св. Йоан Руски” в село Слобозия и протосингел на епархия Гюргево, както и други духовници от Румъния.

Митрополит Наум произнесе слово, в което отбеляза голямата загуба за Русенска епархия, която се разделя с трима свои усърдни клирици, служили на Църквата с послушание и отговорност.

Тленните останки на архимандрит Антоний и йеродякон Софроний бяха положени в монашеското гробище в манастирския двор, а свещ. Венелин Попов бе погребан в Басарбовското градско гробище, по желание на своите роднини.

14.06.2017 | Новини |