меню скрий менюто

ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТ КАНЦЕЛАРИЯТА НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

Във връзка с публикуваната подвеждаща информация в някои национални и регионални медии, относно станалото на 22 октомври 2017 г. в Катедралния храм „Св. Троица” в Русе масово кръщение на деца, организираното по инициатива на Сдружението за национална кауза под надслов „Направи го за България”, в които се съобщава, че децата при извършването на св. тайнство не са били потопени в купела, поясняваме:

По разпореждане на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум се извърши надлежна проверка, която установи, че публикуваните твърдения не отговарят на истината.

Повод за неправилното заключение, са разпространени снимки само от началото на тайнството, при т. нар. „Оглашение”, когато кръщаващите се, се издигат от свещеника над купела, все още облечени, при пеенето на тропара „Радвай се благодатна Богородице Дево”, което фактически не е самият акт на кръщението, като така се е изтълкувало погрешно, че децата са кръстени без да са били потопени в осветената вода.

Отправяме призив към всички, които имат намерение за в бъдеще да пишат на църковни теми от живота на Русенска епархия, най-напред да се обръщат за справка към Канцеларията на Русенската св. митрополия, която с готовност ще им съдейства за получаването на точна информация и избягването на подобни спекулации, смущаващи православното изпълнение.

 

01.11.2017 | Новини |