меню скрий менюто

Освещаване на неделното училище към катедрален храм „Света Троица“ в Русе

В следобедните часове на 21 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум освети обновеното неделно училище при катедралата „Света Троица“ в Русе. В тържеството  участваха още прот. Светослав Георгиев, свещ. Димитър Димитров, свещ. Венелин Попов и дяконите Орлин Янчев и Росен Георгиев. Присъстваха множество деца, техните родители, приятели и спомоществователи на училището.

След отслужването на водосвет за здраве, владиката се обърна с архипастирски слова към децата и родителите им, като пожела успех в бъдещите църковно-просветни начинания, за да може подрастващото поколение да расте в истините на вярата, за слава Божия, Церкви и Отечеству на пользу.

Ремонтните дейности в помещението, собственост на Църквата,  бяха организирани и финансирани от Русенската митрополия, а обзавеждането му е осъществено по проект за развитие на младежки дейности, финансирани от фондация  „Brot für die Welt“ – Берлин.

Училището е оборудвано с модерна мултимедия, което позволява провеждането на интерактивен и творчески урок с използване на  аудио, видео и презентационна техника. Целите и задачите поставени пред възпитателите са, да бъдат подпомогнати родителите в духовното възпитание на децата им, които да бъдат въведени и запознати с духа на Църквата. Да се опознават взаимно, да общуват и да се сприятеляват, за да имат своя среда, която да противостои на натиска на атеистичното обкръжение. Да се възпитават в доверие към Църквата и да бъдат пълноценно и действено интегрирани в литургичния и социалния живот на енорийската общност, тъй като Църквата ни учи на вечните и непоклатими ценности.

В неделното училище в Русе се обучават около 20 деца, които водени от своите родители идват в храма, участват в светата Литургия и след това се включват в подготвените за тях занятия по вероучение.  Малчуганите се ръководят от презвитера Ана-Мария Попова, магистър по богословие, завършила Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а уроците по църковно пеене се провеждат от дякон Орлин Янчев, гръцки възпитаник, завършил школа по Източно църковно пеене.

29.10.2016 | Новини |