меню скрий менюто

ПАСХАЛНО АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ

В полунощ на 1 май 2016 г. стотици русенци, стекли се на площада пред катедралния храм „Св. Троица”, изслушаха с вълнение евангелските слова, огласени от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, който поздрави всички с победния поздрав Христос Воскресе!

Владиката благослови народа, прочитайки своето архипастирско послание, в което отбеляза: „…Осланяйки се на Христовите повели е редно да размислим и за това, че светът в който живеем днес е изпълнен с множество предизвикателства, подлагащи на изпитания нашата вяра, търпение и жертвоготовност. Родината ни е изправена пред предизвикателството да посрещне множество човеци, различни по вяра, етнос и разбирания, търсещи мирно убежище и спокойно преживяване, бягащи от размирни райони на войни и братоубийства, но наред с това се намираме и пред дилемата, дали обществото ни ще вземе правилното решение в така поставената пред народа ни ситуация. Наред с това, със съжаление трябва да констатираме, че мнозина наши сънародници, а може би и някои духовници, си позволяват да живеят в безмислено охолство и наивна суета, несъвместими с Христовите повели за милосърдие и човеколюбие, още повече, че има и такива йерарси, които демонстрират своето благополучие и „първенство” между хората, считайки своята прелест за особено достойнство и преимущество…”

След Пасхалната утреня, митрополит Наум отслужи св. литургия в съслужение с храмовото духовенство и митрополитските дякони, а мнозина богомолци и деца приеха св. причастие.

01.05.2016 | Новини |