меню скрий менюто

ПАТРИАРШЕСКО ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ НА РУСЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ И В БАСАРБОВСКИЯ СКАЛЕН МАНАСТИР

В следобедните часове на 10 септември 2017 г. Негово Светейшество патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, придружени от духовници и миряни, посетиха музейната експозиция на Русенската св. митрополия, помещаваща се в катедралния храм „Св. Троица”. Освен ценните икони и утвар, събрани от различни места от епархията, гостите с интерес разгледаха и експозицията с вещи и фотографии на блаженопочившия Доростолски и Червенски митрополит Василий, която бе подредена преди месеци по повод честването на юбилейни годишнини свързани с архиерея.

По-късно всички се отправиха към Басарбовския скален манастир, за да се поклонят пред частицата от мощите на св. Димитър Басарбовски, пазена в св. обител, както и да посетят осветена през 2016 г. нова манастирска църква.

Патриархът, митрополит Наум и придружаващите ги лица бяха посрещнати със звън на камбани от и. д. игумена на манастира иконом Алеко Рачев, който ги запозна накратко с историята на скалната обител. По-късно на всички бе предложена скромна манастирска трапеза.

 

Атанас Димитров – АтаДим

11.09.2017 | Новини |