меню скрий менюто

ПЕТДЕСЕТНИЦА – РОЖДЕННИЯТ ДЕН НА ЦЪРКВАТА

На 4 юни 2017 г., Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. литургия и полагащата се празнична вечерня в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. На архиерея съслужиха: ст. ик. Илиян Илиев, ик. Георги Пеев Георгиев, прот., Йоан Иванов и дяконите Недялко Димитров и Румен Трофилов.

В края на богослужението владиката произнесе проповед, в която каза: „Днес е рожденият ден на Светата Църква, в която завинаги невидимо пребивава благодатта на Светия Дух, Който във видението на огнените езици, слизайки над светите Апостоли в деня на Петдесетницата, оттогава нататък завинаги останал в Христовата църква със своята невидимо действаща, благодатна сила. В този преславен и всепразненствен ден, в който си спомняме за великото събитие на слизането на Светия Дух над Апостолите, в този празник на обновлението на християнските души с умилени сърца горещо да възблагодарим на Благодетеля Бога, който ни дава в Своята църква обилните дарове на Божията благодат. Да се стараем да ги развиваме в себе си, вървейки по пътя към доброто и правдата, като се отдалечаваме от всяка злоба, нечистота и грях и усърдно да молим Всесвятия Дух да ни даде така необходимите ни сила и твърдост до края на дните, да съхраним в душите си неугасващия свещен огън на Неговата освещаваща благодат. „Царю Небесний, Утешителю, Душе на истината…Дойди  и се всели в нас,  очисти ни от всяка сквернота и спаси Благий нашите души”. А м и н!”

Архиереят благослови и раздаде на богомолците орехова шума, символизираща огнените езици, слезли над светите апостоли, като пожела Бог да дарува здраве и благоденствие на народа ни.

05.06.2017 | Новини |