меню скрий менюто

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ по повод 141-години от Освобождението на България, 3 март 2019 г.

Уважаеми представители на държавната власт и градоначалие, уважаеми господин Консул, скъпи съграждани и гости на Русе,
141-та годишнина от Освобождението на Родината днес за пореден път ни обединява, за да се преклоним пред паметта на хилядите загинали за българската свобода.
3 март е светла и знаменателна дата, символизираща възраждането на Отечеството ни за нов и независим живот, възкресен след векове на угнетение, потъпкване на Христовата вяра и потисничество. И ето, че в началото на 1878 г. България отново заема своето подобаващо място в семейството на европейските държави, където бе имала водещо място и през Средновековието.
Извоюването на тази национална свобода обаче беше предшествано и от борбата на родната ни църква за духовна независимост, като в началото на 1870 г. Българската екзархия за пръв път очерта етническите граници на българската нация, потвърдени и от Високата порта със съответния Султански ферман.
Като възпоменаваме с благодарност достойните наши предци, с преклонение трябва да споменем и за делата на достойния наш предшественик Доростолски и Червенски митрополит Григорий, който с ентусиазма и незаменимата помощ на своя тогавашен помощник Браницки епископ Климент (Васил Друмев), също допринесоха за духовното пробуждане на русенци, давайки им духовна подкрепа и насърчение в годините преди реалното ни освобждение, а и след това.
Признателни сме и към българските опълченци, които оставяйки дом и семейства, пожертваха себе си, но направиха чудеса от неподправената си храброст, сражавайки се целеустремено на бойните полета.
Днес, отплатата ни към всички тях е нашата молитва към Всеподателя, Който да ги помилва и дарува с Живот вечен!
Вечна да бъде паметта на загиналите за Отечеството ни!
Да живее духовно извисена, независима и единна България !
Честит и благословен празник ! За много години !

03.03.2019 | Новини |