меню скрий менюто

ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ХРИСТИЯНИ ОТ РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ ДО БАЧКОВСКАТА СВ. ОБИТЕЛ И КРЪСТОВА ГОРА

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, бе организирано и осъществено поредното поклонническо посещение на български светини в родината. По време на пътуването (8-10 юли) миряни от Русенска епархия, водени от дякон Орлин Янчев – секретар на Русенската митрополия, посетиха и се помолиха в Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, край Пловдив, в Горноводенския манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Асеновград,  в Араповския манастир „Света Неделя“ – също край Асеновград, в Ставропигиалната света обител „Успение Богородично“, край с. Бачково и в манастира „Кръстова гора“.

В петъчния ден, по път към Бачковския манастир, поклонниците спряха в Кукленския манастир за кратък отдих и молитва, където игуменията мон. Анастасия ни посрещна лично и ни разказа за историята на обителта. По-късно имахме радостта да бъдем посрещнати и от йеромонах Киприян, брат на Араповски манастир, който ни запозна с историята и на тази българска светиня и аязмото й.

Вечерта групата пристигна в Бачковския манастир,  братолюбиво посрещната лично от игумена – архимандрит Симон, който с много любов и търпение разказа на поклонниците за историята, живота и дейностите на ставропигията и най-вече за чудотворната икона.

В събота рано сутринта, се насочихме към Кръстова гора, където имахме духовната радост да се благословим от игумена на манастира – архимандрит Висарион и да побеседваме с него. Йеромонах Серафим, брат на св. обител, ни разказа с голямо внимание за историята на манастира, в която се съхранява частица от честния Кръст Господен. Наситени духовно от тази велика светиня се завърнахме в Бачковския манастир и след кратък отдих, по обяд потеглихме по пешеходния маршрут за местността „Клувията“, където е била намерена чудотворната икона на св. Богородица.  Имахме възможността да видим и т.н. църква „костница“, която е със стенописи от 12 в., а след това да се поклоним в параклиса „Св. Архангели“ в местността „Клувията“.

В Господния неделен ден цялата група взе молитвено участие в св. Литургия, оглавена от игумена на манастира. След като се причастихме, о. Симон ни показа старата трапезария на манастира, която е била построена през 17 в. Там той изнесе историческа беседа на академично ниво за стенописите й. Самата трапезария може да се определи като висша богословска школа, понеже се наблюдава цялото православно богословие в образи. След това разгледахме стенописите на църквата „Св. Никола“ и богатата музейна експозиция към манастира.

Архимандрит Симон имаше търпението лично да ни изпрати с благослов като ни пожела да пристигнем живи и здрави в град Русе. По път се поклонихме в Горноводенски манастир „Св. св. Кирик и Юлита“, край Асеновград, където имахме духовната радост да бъдем посрещнати от сестра Филотея, която ни запозна с историята на тази прекрасна обител.

С това нашата програма приключи и по Божие благословение се прибрахме живи и здрави в град Русе.

Благодарим на участниците в поклонническото пътуване за тяхната съпричастност, на духовните лица, които ни посрещаха и изпращаха, и най-вече за Негово Високопреподобие архимандрит Симон за сърдечното внимание и гостоприемство в Бачковската света обител.

16.07.2016 | Новини |