меню скрий менюто

ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА 5-7 ОКТОМВРИ 2018 г.

ПИСАНИТЕ МАНАСТИРИ НА РУМЪНИЯ И МОЩИТЕ НА СВЕТА ПЕТКА В ГРАД ЯШ

Русе-Пятра-Манастирите Нямц-Сихастрия-Агапия-Буковина-Яш

1 ден: Русе – Манастирите Нямц, Сихастрия и Агапия ~ 434 км.
Тръгване от Русе в 5 ч., ул. Хан Аспарух №1. Отпътуване за Пятра Нямц, в района на Южна Буковина. Буковина е историко-географска област, намираща се в днешните предели на Северна Румъния и Украйна. В периода между XIV и XVI в. в региона са построени многобройни църкви и манастири. Специфичното е, че външните им стени са богато украсени с ярки фрески, изобразяващи драматични библейски сцени. Архитектурният им стил е византийски със западно влияние. Разглеждане на манастира Агапия (най-големият женски манастир в Източна Европа). Посещение и разглеждане на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. Манастирът „Сихастрия“ е известен като „манастир на мълчанието“, защото е основан от монаси исихасти около 1650 година. В този манастир са живели монаси отшелници. В този манастир  е гробът на старецът Клеопа. Този духовен старец завършил земния си път в дълбока старост. Килията, където е живял, е непокътната след неговата смърт. Всички очакват неговата канонизация. Настаняване в манастира Нямц. Вечеря и нощувка.

2 ден: Писаните манастири в Буковина-манастирският архипелаг на Румъния ~280км.
Закуска. Посещение на писаните манастирите в Буковина – Сучевица, Хумор и Воронец, уникални за Европа и обявени за световно културно и историческо богатство под егидата на ЮНЕСКО. Един от най-представителните манастири – Воронец, построен през XVI в. наречен „Сикстинската капела на Изтока”. Той е известен със стенописа „Страшният съд” и се отличава със специфичния оттенък на синьото във фреските си. Поразява с финеса, с който е поднесена тази впечатляваща картина. Отпътуване за манастира Молдовица. Тук може да се види стенописа „Обсадата на Константинопол“. Вечеря и нощувка в Яш.

3 ден:Яш – Манастирите на Яш – Русе ~ 468 км.
Закуска.Туристическа програма в Яш, който впечатлява с изящество, наследено от кралските династии, и с известните си традиционни фестивали на националните носии. Разположен в областта Молдова, градът е заобиколен от много значими за културната история манастири. В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО те са включени под името „Молдовски манастири”. И днес омайва посетители от цял свят с величествената красота на кралските градове. Една от тези внушителни постройки е Дворецът на културата, създаден в неоготически стил. Днес там се помещава един от най-големите музеи на Румъния, където са изложени много съкровища на изкуството. Пешеходна обиколка и посещение на главните църкви, манастири и забележителности, един от които е манастирът „Св. Три Светители”. От 1641 – 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир, след 1889 г. са пренесени в Патриаршията – Катедралата. Завръщане в Русе около 21,30 ч.

 

 

Общо 195 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с комфортен туристически автобус (климатик, видеосистема)

2 нощувки+закуски (в манастира Нямц и в Яш)

Пешеходна разходка в Яш.

Водач от България.

 

Допълнително се заплаща:

  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ и лимит на отговорност 5 000 EUR.
  • Входни такси за манастирите, музеите, други обекти и прояви, посещавани по желание.
  • Разходи от личен характер.

 

За записване и допълнителна информация:

+359 889 869 301 – Маруся Цветанова (ръководител група)

Милен Бакалов (историк, богослов)

Русенска митрополия

23.08.2018 | Поклонничество |