меню скрий менюто

ПОЛАГАНЕ НА ОСНОВЕН КАМЪК ЗА НОВ ХРАМ В ГРАД БЯЛА

На 6 септември 2016 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши богослужебното последование по полагането на основен камък за построяването на нов храм, посветен на св. Пантелеймон в кв. Гара Бяла на гр. Бяла. На архиерея съслужиха: ст. ик. Георги Стоянов, свещ. Серафим Великов – енорийски свещеник, и дяконите Орлин Янчев и Недялко Димитров. На значимото събитие присъстваха г-н Димитър Славов, кмет на Община Бяла, депутатът г-н Пламен Нунев, г-н Мариан Антонов – председател на Общинския съвет, местни предприемачи и множество  граждани. Кметът на побратимената на гр. Бяла Община Градинари в Румъния, който бе специален гост на тържеството, придружен от местния енорийски свещеник, подари икона на св. Богородица Йерусалимска за бъдещия храм, като обеща, че тяхната  община ще подсигури и направата на иконостас за Божия дом.
Идеята за построяването на нов храм в кв. Гара Бяла възниква още в началото на 90-те години на ХХ век, но поради разни проблеми досега не е била реализирана. През настоящата година, по настояване на Русенския митрополит Наум, както и със съдействието на кмета на Община Бяла г-н Димитър Славов бе съставен инициативен комитет, който да реализира начинанието, а с решение на общинския съвет бе отстъпено и правото на строеж.
След полагането на основния камък на храма, в читалището на гр. Бяла се проведе тържествена сесия на общинския съвет по повод 125-годишнината от обявяването на Бяла за град.

08.09.2016 | Новини |