меню скрий менюто

ПОРЕДНО ОБНОВЛЕНИЕ НА ЗАПАЗЕН ОТ РАЗРУХА ХРАМ В РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ

На 20 май 2017 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши обновление на храм „Св. Възнесение” в село Писанец, Русенско, който бе основно ремонтиран през последните години.

На архиерея съслужиха: ст. ик. Минко Казаков, ик. Илия Енчев, председател на храма, и дякон Недялко Димитров.

Църквата „Св. Възнесение” в Писанец е пореден храм в Русенска епархия, възроден за нов духовен живот при архипастирското светителство на митрополит Наум.

Както множество градски и селски енорийски храмове, така и този Божи дом до преди няколко години се намираше в окаяно състояние, без редовен богослужебен живот и ревностно духовно обгрижване, а последните архиерейски богослужения в редица места от диоцеза са били преди повече от 30 години – при архипастирското светителство на приснопаметния Доростоло-Червенски митрополит Софроний (1897-1995).

В края на св. литургия Негово Високопреосвещенство произнесе проповед и благодари на кметската управа и всички жители за тяхната упоритост и непоколебимост да възстановят своята църква, която е събирателен център за всички местни християни. По-късно владиката откри и нов информационен център в Писанец, с прилежаща етнографска експозиция, който е създаден за удобство на жителите и гостите на селото.

21.05.2017 | Новини |