меню скрий менюто

ПРАЗНИК НА МАНАСТИРА „СВ. МАРИНА” В КАРАН ВЪРБОВКА

На 17 юли 2016 г., по установена стародавна традиция, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. литургия на открито в манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка.

В съслужение с архиерея бяха: архим.Емилиан, и.д. игумен, архим.Атанасий Султанов от българския храм в Атина, ст. ик.Марин Стоянов от храм „Успение Богородично” – Русе, свещ. Диян Димчев – председател на храм „Св. Петка” с. Горско Абланово, свещ. Станислав Иванов от храм „Св. Петка” – София и дякон Недялко Димитров. Песнопенията на клира се изпълняваха от: свещ. Станимир Велчев, дякон Орлин Янчев, ст. ик. Георги Георгиев – арх. нам. за Разградска духовна околия, прот. Искрен Казаков и прот. Иван Стоянов.

От ранна утрин св. обител бе изпълнена с множество поклонници, дошли да се помолят за здраве и да получат от лековитата вода на чудотворното манастирско аязмо. Голяма група християни от гр. Русе беше организирана от дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската св. митрополия, а в манастира към тях се присъединиха и вярващи от различни населени места от цялата страна.

В края на богослужението митрополит Наум извърши водосвет и поръси богомолците за здраве. Владиката произнесе проповед за празника и благодари на всички, които са имали възможността да дойдат от близо и далеч, за да потърсят молитвеното застъпничество на Христовата мъченица, посечена заради името Господне, подчертавайки силата нейната вяра и необходимостта да й подражаваме.

18.07.2016 | Новини |