меню скрий менюто

ПРЕДСТАВЯНЕ В СОФИЯ НА КНИГАТА „СЪВРЕМЕННИ СТАРЦИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО”, ИЗДАДЕНА ОТ РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

На 21 юни 2022 г. в салона на Софийската митрополия беше представена книгата „Съвременни старци на Православието“, издание на Русенската св. митрополия и фондация „Двери“, с подкрепата на Басарбовския скален манастир.
Сборникът, посветен на живота на 11 съвременни подвижници, беше промотиран от Верийския митр. Пантелеймон, който е инициатор на гръцкото издание и е у нас по покана на Русенския митр. Наум.
Представянето на книгата от гръцкия гост уважиха митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Варненски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил, както и Белоградчишки епископ Поликарп, Браницки епископ Пахомий, духовници и преподаватели от Богословския факултет и Софийската духовна семинария.
В словото си при откриването на вечерта Русенският митр. Наум представи Верийския митрополит и организираните от него всяка години през месец юни „Павлови четения“, в рамките на които са изнесени включените в сборника текстове.
Преводачката Златина Каравълчева обърна внимание на особения облик на житийните разкази в сборника, посветени на живота на преподобните Паисий Светогорец, Софроний Сахаров, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Яков Цаликис, Амфилохий Макрис, Йосиф Исихаст, стареца Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски и Гавриил Дионисийски. Всеки един от тях е представен през погледа на четири-пет негови духовни чеда или хора, с които е бил свързан. Това са повече от 50 души, среди които има епископи, монаси и монахини, клирици и миряни с различни професии.
Сред известните у нас имена на авторите са Мойсей Светогорец, Лимасолският митр. Атанасий, йеромонах Николай Сахаров, митр. Йеротей Влахос, светогорски игумени като Ватопедският игумен Ефрем и архим. Елисей, игумен на Симонопетра и др. Сред тях е и Верийският митр. Пантелеймон, който е инициаторът на издаването на този впечатляващ сборник.
Според нея „най-ценна отличителна черта на тази книга – поради характера на своето възникване тя е много „пъстра“, разнообразна. Удивително е да откриеш с колко различен език, поглед и емоционалност говорят различните автори за един и същи човек. И това не само обогатява образа на светеца – всички те наистина са много плътни и реалистични, което окуражава читателя, че „небето“ не се е затворило и днес, но то се отваря за всеки, който без корист търси Бога“.
Верийският митр. Пантелеймон изнесе беседа, в която разказа за своя личен опит в общуването си с повечето от описаните в книгата подвижници. Седем от тях вече са канонизирани за светци. И по-специално той се спря на спомените си от общуването със стареца Герасим от „Малката св. Анна“ и Филарет Констамонитски, които са по-малко известни у нас. Разказа за младежката си жажда за чудеса, които търсил при посещението си на Света Гора и за ненатрапчивата поука на харизматичния старец Герасим, който му открил красотата на автентичния монашески живот. Отличителна черта на всички тях бе любовта им към Христос, която за тях приоритет в живота. Но да обичаш Бога не е нещо, отличаващо само монашеския живот. Това е заповед, дадена от Христос, а знаем, че Той не дава неизпълними заповеди. Всички ние трябва да се научим да обичаме Бога, за да се осветим със светостта, която тези светии имаха“.
В края на вечерта митрополит Наум подари на госта старинно енголпие от седеф за спомен от това събитие.
Верийският владика подари на българските духовници последните две негови книги, едната от които той пише във времето, когато неговият манастир в Довра е поставен под карантина. Беседите, които той всяка вечер изнася дистанционно, след това са издадени в книгата „Христовото слово не може да бъде вързано. Слова по време на затворничество“. След края на представянето на книгата много от присъстващите искаха да поговорят с митрополит Пантелеймон и да му зададат въпроси.
21.06.2022 | Новини |