меню скрий менюто

ПРЕСТАВИ СЕ В ГОСПОДА Г-Н НИКОЛАЙ СТАНЕВ, ДЪЛГОГОДИШЕН ХОРИСТ И ДИРИГЕНТ НА РУСЕНСКИЯ КАТЕДРАЛЕН ХОР

На 5 ноември 2017 г. в гр. Русе, на 92-годишна възраст се престави в Господа г-н Николай Станев, дългогодишен хорист и диригент на русенския катедрален хор и даровит публицист. Опелото му бе извършено на 7 ноември т. г. в храм „Св. Троица” от ст. ик. Илиян Илиев, а от името на Негово Високопресвещенство Русенския митрополит Наум, намиращ се на официално посещение в Гърция, към опечаленото събрание се обърна ик. Алеко Рачев със следните думи: „Уважаеми опечалени, Сродници и близки на новопреставления господин Николай Станев.

Братя и сестри в Господа,

Диригентството е и призвание, и Божие дарование.

Г-н Станев беше един безспорен талант в тази област и като такъв, той остава за всички докоснали се до хармонията на хоровото звучене, един уважаван професионалист и преди всичко благ и дружелюбен човек.

Ангелогласното пеене, с което се украсяваха църковните служби на нашия катедрален храм под неговото диригентсво през изминалите години, свидетелстваха за изключителната му подготовка, любознание и взискателен труд, с които той провеждаше всяка една репетиция на хористите.

Но това не му даде повод да спре стремежа си към все по-високо усъвършенстване.

Той вдъхновено обогатяваше репертоара на този  църковен ансамбъл и го дирижираше с голям интензитет и темперамент, като по такъв начин му придаваше онази обаятелна характерна мелодичност и стил. В последните години от своя земен път г-н Станев, по собствени съображения, бе предпочел да е само редови хорист, но привързаността му към Църквата не му позволяваше да отсъства от неделните и празнични богослужения.

Големият български композитор Панчо Владигеров е казал, че „трудолюбието е атрибут на таланта”. И това убедително е така.

Истински талантлив и трудолюбив човек беше г-н Николай Станев, който винаги с голямо търпение принасяше добри плодове за радост на църквата и своите близки.  Не приспособяваше песнопенията към личното си желание, а ги оживяваше с божествената искра на обичта си към музиката и Бога.

Днес нашият събрат Николай, оставя на земята само онова физическо  тяло, което по Божия закон се връща в пръстта.

Той не само беше, но и остава като човек за пример, придобил онази частица от Божията хармония, даваща живот на изкуството. Г-н Станев донесе радост и спокойствие в душите на много хора идвали в храма да се помолят на богослужение през годините на неговото отдадено пеене и дирижиране, а чрез даровитото си перо, освен своите разни книжовни трудове, завеща на поколенията и авторската си книга „Русенски катедрален хор при храм „Св. Троица”, която бе преиздадена три пъти.

 

Опечалени братя и сестри,

в този тъжен миг, от името на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, поднасям на Вас, близките и сродниците на г-н Николай Станев, най-искрени съболезнования.

Защото нашият епархийски архиерей ценеше високо неговото непресторено приятелство, като с особена радост и внимание го посрещна за последен път в Русенската св. митрополия само преди броени дни – на 19 октомври тази година, на празника на преподобния Йоан Рилски Чудотворец.

Нека Възкръсналият Христос приеме душата на новопреставилия се г-н Николай Станев в Небесното Си царство, там където е радостта на вечния живот…”

Бог да прости г-н Николай Станев!

 

07.11.2017 | Новини |