меню скрий менюто

Приветствие на Русенския митрополит Наум до Борисополския митрополит Антоний, произнесено в Киево-Печорската лавра на 23 юли 2017 г.

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Владико,

В деня на Вашия небесен ангел, в който през настоящата година отбелязвате и изпълването на своя благословен 50-годишен юбилей, се обръщаме към Вас с братска в Господа обич и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и изобилни сили в благодатното и високоотговорното Ви архиерейско служение в Божията Църква. Нека Всеподателят всякога Ви укрепва с могъщата Своя Десница и щедро Ви дарува божествената Си благодат, та въздигнат духовно от нея да продължите да украсявате живота си и Вашето църковно служение с още много и доброполезни дела за прослава на Божието име и за успеха на мисията на Църквата в нашия свят.

В досегашния Ви житейски път като монах, клирик и архиерей на св. Христова Църква Вие преминахте достойно всички етапи на йерархическото израстване, за да бъдете определен от Свещеноначалието за управляващ делата на братската Украинска православна църква – Московска патриаршия, която, по Божие допущение, през последните десетилетия преживява тежък период от своята вековна история. Църква, която е винаги в нашите мисли и в нашите сърца, и за която всякога ние отправяме своите горещи молитви за възстановяването на нейното пълно единство и за успеха на богоотредената ѝ мисия.

Ние високо ценим и дълбоко уважаваме трудовете Ви на попрището на богословската наука и на църковната просвета. Като високообразован духовник, достоен възпитаник на славната Московска духовна академия и семинария, днес Вие имате високата чест, но и тежката отговорност да възглавявате друга от достойните духовни школи – Киевската духовна академия и семинария: школата, където някога получиха богословско образование и мнозина от архиереите, клириците и преподавателите по богословие в България. Радваме се, че и под Вашите грижи тази вековна духовна школа на Руската православна църква, която съвсем скоро отбеляза своята 400-годишнина, продължава да работи с успех, като обучава и възпитава нови предани труженици на църковно-богословското поприще.

Ваше Високопреосвещенство,

Позволете ми да засвидетелствам още веднъж пред Вас нашите и на Св. Синод на Българската православна църква най-топли и братолюбиви чувства, като за пореден път бихме желали да подчертаем и своята любов към светата Украинска православна църква и към православния украински народ, с когото традиционно, по съвета на апостола, ни свързва „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3).

Нека този Ваш личен празник да бъде и още едно свидетелство за нашия общ път в Господа, за любовта и единството на нашите православни църкви и нашите народи.

Божият мир и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

 

Ваше Високопреосвещенство,

в израз на нашата братска в Господа обич и уважение, Св. Синод на Българската православна църква реши да Ви удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий”, първа степен, който имаме честта да Ви връчим, а лично от наше име моля приемете този енголпион с образа на Св. Димитър Басарбовски, покровител на богохранимата ни Русенска епархия, който да бъде Ваш молитвен застъпник пред Господа!

На многая лета Високопреосвещенни Владико!

 

23.07.2017 | Новини |