меню скрий менюто

ПРИВЕТСТВИЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ КЪМ ГОСТИТЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРИЕМ НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ – 19.10.2017 г.

Уважаеми представители на държавната власт,

Уважаеми дейци на просветата, науката, културата и бизнеса,

Уважаеми представители на медиите в гр. Русе,

Уважаеми госпожи и господа,

Обични в Господа отци,

Добре дошли на традиционния официален прием на Русенската св. митрополия, който ни събира в празника на преподобния всебългарски закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец.

Както неведнъж сме подчертавали, тази среща е изключително приятна за нас, не само защото имаме възможността заедно да споделим радости и тревоги от забързаното ежедневие, но и за да покажем на нашите сънародници, че в българската дунавска столица Русе се стараем да живеем мирно и сплотено, без разлика от етнос и религия, социално положение и политически пристрастия.

Благодарни сме Богу, че през отминаващата си 2017 г., с подкрепата на мнозина родолюбиви русенци, както и с помощта на българското правителство, успяхме да завършим и осветим емблематичната русенска църква „Всех Святих”, построена в спомен на разрушения през 1975 г. едноименен храм. Наред с това Русенската св. митрополия продължава своите ремонтни дейности в редица храмове в епархията ни, а в манастирите в Копривец и в Каран Върбовка текущите строителни работи се осъществяват по план.

Не на последно място трябва да отбележим и обстоятелството, че осветената нова съборна църква в Басарбовския манастир вече е изографисана наполовина, като разчитаме, че до идната пролет тя ще бъде цялостно покрита със стенописи. Надяваме се, че от началото на новата 2018 г. ще започне и довършването на пълното вътрешно благоукрасяване на новоосветения русенски храм „Всех Святих”, помощ за което имаме уверението, че ще получим отново от българското правителство.

Благодарни сме на мнозината доброжелатели и приятели на Русенската митрополия, подкрепили социалните ни инициативи, чрез които скромно успяхме да подпомогнем десетки жители на епархията ни, виждайки в очите им благодарните сълзи на радост от споделени тревоги и християнска съпричастност.

Сега отново бихме искали да повторим онова, което заявихме при встъпването си на древлепросиялия Русенски митрополитски престол, а именно, че вратите на Русенската св. митрополия ще бъдат широко отворени за всеки, който би желал да потърси тук съвет, съдействие или утеха, като ще се постараем да се отзовем според възможностите си на отправеното ни щение. Това потвърждаваме и днес, като се надяваме, че и вие се чувствате като у дома си в скромния ни митрополитски дом, прекарвайки приятни мигове в духовна братска атмосфера.

Особено сме щастливи да приветстваме днес директорите на училища, председателите на народни читалища, представителите на различни държавни и културни институции, представителите на бизнеса от нашия регион, както и всички гости – от различни сфери на обществото ни, за да затвърдим  за пореден път нашето единство и сплотеност, стараейки се да подпомагаме взаимно своите бъдещи дейности и добротворни начинания.

Щастливи сме, че за да уважат тържеството ни, сред нас тази вечер са и архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, добрите ни приятели от царствения град Велико Търново – акад. Иван Радев и проф. Пенка Радева, както и патриаршеският протодякон Иван Петков от София.

Още веднъж благодарим на всички вас, които приехте поканата ни да уважите с присъствието си официалния прием на Русенската св. митрополия, а наред с това споделяте и отбелязването на нашия скромен личен празник.

Добре дошли, скъпи гости!

 

20.10.2017 | Новини |