меню скрий менюто

ПРИВЕТСТВИЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ КЪМ ГОСТИТЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ПРИЕМ НА РУСЕНСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ – 19.10.2016 г.

 

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,

Уважаеми господа градоначалници и представители на държавната власт,

Уважаеми госпожи и господа,

Добре дошли на традиционния официален прием на Русенската св. митрополия, който ни обединява в празника на всебългарския закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец – покровител на нашата скъпа родина.

Тази приятна среща е от особено значение за нас не само защото имаме възможността за поредна година да споделим своите радости и тревоги от забързаното ежедневие, но и за сетен път да засвидетелстваме пред нашите сънародници, че в българската дунавска столица Русе, която по стародавна традиция и заслужена чест продължава да се нарича „малката Виена”, се стараем да живеем мирно и сплотено, без разлика от своя етнос, религия, социално положение и политически пристрастия.

Както неведнъж сме припомняли, именно нашите достойни предшественици по катедра – Доростоло-Червенските митрополити Григорий и Василий, са били едни от първите общественици в този град, които в следосвобожденската ни история са посрещали на това място  гражданското общество от града и страната ни, за да засвидетелстват пред всички своето уважение и готовност в подкрепа на добрите начинания в прохождащото тогава Трето българско царство.

Уважаеми госпожи и господа,

Живеем във време на тревоги, лишения и изпитания, когато е особено необходимо да бъдем сплотени и братолюбиви като нация, за да превъзмогнем всички трудности в единство и мир, но наред с това сме призвани да следваме и повелите на Спасителя, който ни увещава да бъдем човеколюбиви и състрадателни и към онези невинни люде, които без пряка вина са подложени на мъчения, гонения и изтребление.

За съжаление обаче днес сме свидетели и на невиждано озлобление сред някои наши сънародници, които, криейки се под маската на християнството и патриотизма, желаят злото и гибелта на други човеци, не осъзнавайки всъщност собствената си низост и малодушие.

От съществено значение за обществото ни е да бъдем примерни граждани и патриоти, пазещи националното си достойнство и чест, но най-важното всъщност е да бъдем добри, честни и състрадателни хора.

Скъпи гости,

Изминалите месеци от отиващата си 2016 година бяха от съществено значение за Русенската света митрополия, тъй като извън очакваните житейски изпитания ние имахме възможността да реализираме множество свои проекти по ремонти и реставрация на редица храмове и църковни имоти в епархията ни, оставени безгрижно на произвола на съдбата в последните десетилетия.

Наред с това, след дългогодишно протакане, през настоящата година Русенската митрополия стана пълноправен собственик на новопостроения храм „Всех Святих” в Русе, възстановен макар и в своя не съвсем автентичен вид, за довършителните работи по който през изминалата седмица получихме щедрата субсидия от четвърт милион лева, отпусната ни по личното застъпничество на министър-председателя г-н Бойко Борисов.

С основното спомоществователство на българското правителство бе завършена и благоукрасена и новата църква „Свето Преображение” в Басарбовския скален манастир, която осветихме на 18 септември т.г., а няколко дни преди това имахме духовната радост да открием и напълно реновираната и обновена музейна експозиция на Русенската митрополия.

Не на последно място сме длъжни да благодарим и на мнозината наши съграждани – доброжелатели и приятели на Русенската митрополия, подкрепящи безрезервно нашите социални инициативи и благотворителни начинания, чрез които имахме възможността да подпомогнем със скромните си възможности десетки жители в епархията ни, виждайки в очите им благодарните сълзи на радост от споделените тревоги и християнска съпричастност.

Изказваме своята особена признателност към г-жа Цецка Цачева, председател на българския парламент, която за пореден път ни засвидетелства своето уважение, като с присъствието си ни удостои с внимание тази вечер, въпреки своята натоварена програма.

Благодарим и на всички вас, които приехте поканата ни да присъствате на традиционния официален прием на Русенската св. митрополия, а наред с това днес споделяте и отбелязването на нашия скромен личен празник.

За нас е чест да бъдем заедно! Честит празник!

dsc_0043

19.10.2016 | Новини |