меню скрий менюто

ПРОПОВЕД на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, произнесена в деня на свети апостол Андрей Първозвани, 30.11.2022 г.

Ваше Високопреосвещенство, Ваше Преосвещенство,
Всечестни отци,
Възлюбени в Господа братя и сестри,
Паметта на Църквата за свети Андрей – първия призван от Господа Негов апостол, ни събира днес на това свято място, което продължава да пази спомена за неговата мисионерска дейност по тези земи. С пребогатите си плодове трудовете му и днес продължават да изумяват със своя размах и мащаби. Основател на катедрата на Константинополската Вселенска патриаршия, благовестил в толкова много страни, сред различни народи, уподобил се на Господа докрай, увенчавайки достойния си живот със славно мъченичество и кръстна смърт, свети Андрей остава завинаги наш образец за вярност към Христа Спасителя и ревност в делото на Неговата света Църква.
„Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“ (Мат. 4:19) – думите на Христа, чути някога от светите апостоли Андрей и Петър, звучат и днес като призив към всички нас: да осмислим по нов начин живота си и без колебание да тръгнем и да вървим след Него. „Намерихме Месия“ (Иоан 1:41) – свидетелството на свети Андрей, съхранено в светото Евангелие, и днес е призив към нас и нашето лично свидетелство за Христа, тъй като наистина „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12). В образа на свети Андрей всички следва да виждаме самите себе си и да подражаваме на ревността му в Благовестието, защото също като него за това сме и призовани – да възвестяваме „смъртта на Господа, докле дойде Той“ (1 Кор. 11:26).
Живеем в земи, благодатно осветени от присъствието и благовестническото слово на Първозвания апостол, а това ни задължава свято да пазим паметта за него, да подражаваме, според силите си, на ревността му и да умножаваме плодовете от неговите трудове. Изправени пред всевъзможни предизвикателства, днес още повече се нуждаем от силата на неговия апостолски дух и от небесното му застъпничество. Недалеч от нас, в земи, също осветени от проповедта на свети апостол Андрей, се води една безумна и братоубийствена война, породена от човешката глупост, в която вече десети месец всеки ден погиват стотици невинни жертви, а милиони наши братя по вяра и род са принудени да търпят изгнаничество и лишения, притеснения и скърби каквито светът от десетилетия не помни. Мирът, който жадуваме и за който се молим по време на всяко богослужение и в личните си молитви, изглежда все по-трудно достижим, а разделението, предизвикано от войната в Украйна, все повече се задълбочава и продължава да е неизменна част от живота ни като общност.
В това усилно време – време на тежки изпитания за християнската ни съвест – ние още повече се нуждаем от дълбоката и силна вяра и упование в Бога на хора като светия апостол Андрей и всички верни Христови свидетели, които с живота си са доказали, че за истински вярващия човек няма невъзможни неща, защото силата Божия „се в немощ напълно проявява“ (2 Кор. 12:9). Животът ни, също като живота на свети апостол Андрей Първозвани и всички Христови апостоли и свидетели от всички времена, трябва да бъде постоянна проповед за Христа: за извършеното от Него наше помирение с Бога, за мира, оставен ни от Него (Йоан 14:27), за безкористната, чиста и непознаваща граници любов, която Той ни посочва като главен принцип на дарувания и завещан ни от Него нов живот (Йоан 15:9-13).
„В света скърби ще имате“ – казва Господ и истинността на тези Негови думи се потвърждава в живота на всекиго от нас, – „но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан 16:33) – това пък потвърждават с живота си всички, които са Христови, пръв сред които е днес честваният от светата Църква свети апостол Андрей Първозвани.
По молитвите на Пресвета Богородица, на Първозвания Христов апостол Андрей и на всички просияли в светост Свои угодници Бог да ни дарува Своя мир и Своето вечно спасение!
Честит и благословен празник!
30.11.2022 | Новини |