меню скрий менюто

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Възлюбени в Господа чеда на светата ни църква,

В навечерието на пресветлия празник на Христовото Рождество се обръщаме към вас с отечески архипастирски благослов и с послание за благодат и мир от Духа Светаго, за истинска и неподправена радост; за дръзновение и християнска ревност в общото ни свидетелство за Иисуса, нашия Господ и Спасител.

Велика е тайната на Божието Въплъщение, на спасителното за нас Божие домостроителство. Дивна е тайната на благочестието: „Бог се яви в плът, засвидетелстван бе от Светаго Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава” (1 Тим. 3:16). Този богочовешки път към Възкресението и към славното Господне Възнесение обаче, пътят към изпълнението на даденото още на нашите праотци Божие обещание за избавяне от робството на греха и смъртта (Бит. 3:15) започна тъкмо с преславното Христово рождение в плът, сред нас човеците, в образа на Младенец, влязъл в скръбния ни свят като безпомощно дете, та в божественото Си смирение да ни помири с Отца-Всеподателя.

Затова и днес, в очакване на Христовото Рождество, ние отново се присъединяваме към радостта на цялата вселена и към ангелския хор, който пее: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14). Отново посрещаме Господа Иисуса, идващ сред нас, за да ни въздигне обратно там, където по Божи промисъл за всички е предвидено място, и в зададената ни от божествения замисъл роля – да бъдем „по Божи образ и подобие” (Бит. 1:26-27), венец на творението, синове на Всевишния Бог и богове по благодат (Иоан 10:34).

И така, в преклонение пред непостижимото за човешкия ум величие на Божията тайна – в невъзможността си да проумеем дивния Божи промисъл – от дълбините на нашите сърца и души да възкликнем: „Господи, Слава Тебè!”.

 

Обични в Господа,

Молитствуваме на всички сънародници, намиращи се в родината ни и извън нейните предели, светлината на Христовото Рождество да озари и съгрее всяко християнско семейство, та съпреживявайки радостта на Боговъплащението, да пребъдвате в здраве, мир и благоденствие!

Божието благословение и милост да бъдат с всички нас, Амин!

Честито Рождество Христово!

2017 г.

24.12.2017 | Новини |