меню скрий менюто

РУМЪНСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ПРЕДАДЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ РИЗА НА СВ. ПЕТКА ЗА БЛАГОСЛОВЕНИЕ НА БПЦ

На 11 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, определен от Св. Синод да отговаря за връзките на БПЦ с Румънската православна църква, посети Негово Блаженство Румънският патриарх Даниил в Патриаршеската резиденция в Букурещ за да получи дреха на св. Петка за благословение на БПЦ. Скромната церемония стана в параклиса „Св. вмчк Георги“ на Патриаршеския дом, като светинята се предоставя от митрополита на Молдова и Буковина Теофан, по молба на Българския патриарх Неофит, отправена през месец януари т.г.

В израз на братска обич и уважение патриарх Даниил подари на митрополит Наум кръст за благославяне, който да бъде за русенския катедрален храм „Св. Троица“.

Негово Високопреосвещенство отбеляза, че българите почитат изключително много преподобна Петка, като само на територията на Русенска епархия съществуват 14 храма и 1 манастир посветени на нея. По време на братската среща между Румънският патриарх Даниил и Русенския митрополит Наум, проведена в патриаршеската резиденция, бяха обсъдени актуални теми свързани с мисията на Църквата в днешния секуларизиран свят. В 17.00 ч. дрехата на св. Петка беше тържествено поставена за поклонение в катедралата „Св. Троица“ в гр. Русе, където митрополит Наум, заедно със свещенослужители от всички градски църкви, отслужи молебен пред получения скъп духовен дар.

11.09.2018 | Новини |