меню скрий менюто

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ БЛАГОСЛОВИ ОТКРИВАНЕТО НА КЛУБ НА БТА В БУКУРЕЩ

Българската телеграфна агенция (БТА) откри на 28 октомври 2022 г. пресклуб в Букурещ и по този начин стана първата медия от България, която отваря пресклуб в Румъния.
Събитието съвпада с датата, на която се почита паметта на Св. благоверна Теофана Басараб – българската царица Теодора Търновска, която беше обявена през тази пролет за светица от Румънската православна църква.
Новият пресклуб на БТА, който се намира в централната част на Букурещ, беше осветен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.
На събитието присъстваха посланикът на Република България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков и посланикът на Република Румъния в София Н. Пр. Бръндуша Предеску.
Сред гостите бяха също така генералният директор на румънската национална информационна агенция Аджерпрес Клаудия Николае, генералният директор на БНР Милен Митев, Христо Томов, член на Управителния съвет на БНТ, Господин Йовчев – главен оперативен директор на „БТВ Медиа груп“, Людмил Кърджилов (директор „Новини и актуални предавания на българско национално Дарик радио), областният управител на Русе Анатоли Станев и други.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев изтъкна, че БТА открива днес 25-тия национален пресклуб, който е четвърти в чужбина след Босилеград (Сърбия), Скопие (Република Северна Македония) и открития тази сутрин в присъствието на президента Румен Радев пресклуб в Тараклия (Молдова). Плановете са във всички съседни държави да има пресклубове на БТА, добави той.
„Правим го на емблематичен ден – преди около пет месеца Румънската православна църква провъзгласи за светица българската царица Теодора като света Теофана. Нейната история е свързана с много ктиторства, включително и на скалните манастири край Русе, но тя е пример за това, че българите и румънците сме свързани от нещо много голямо – от обща вяра“, заяви Кирил Вълчев.
Той изтъкна, че освен чрез общата вяра и общото минало българите и румънците са свързани и чрез една велика европейска река – Дунав, и изрази благодарност към представителите на местните и регионалните държавни власти в двете страни, които уважиха събитието.
„Минаваме заедно през изпитанията на двете световни войни през миналия век, през изпитанията на комунизма, имаше щастливи моменти, като този точно преди 30 години, когато подписваме договора за приятелство, заедно влязохме в ЕС и НАТО“, изброи Вълчев някои от историческите събития, които свързват Румъния и България.
Подчертавайки активното сътрудничество между новинарските агенции на двете страни, Вълчев напомни, че заедно са участвали преди месец в официалното регистриране в България на Асоциацията на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ).
Кирил Вълчев отбеляза, че БТА изпраща в Букурещ втория си кореспондент в съседна страна след Скопие и това е г-жа Мартина Ганчева.
„БТА има история в този град – кореспондент в Букурещ в периода 1984 – 1991 е журналистът Петьо Петков. Като кореспондент на БТА той е един от малкото журналисти, отразявали събитията на място в Румъния в края на 1989 г., когато страната е залята от масови протести срещу управлението на президента Николае Чаушеску и негови информации са цитирани и от световните агенции“, посочи той. Вълчев напомни, че осмата Световна среща на българските медии се състоя в Букурещ през 2012 г.
Генералният директор на Аджерпрес Клаудия Николае от своя страна изтъкна важността на сътрудничеството между двете агенции и напомни за подписания преди близо година договор, съгласно който БТА и Аджерпрес си разменят по една информация всеки ден. Тя посочи, че основната идея за сътрудничеството между новинарските агенции на двете страни е тръгнала от посланичката на Румъния в България г-жа Бръндуша Предеску, която многократно е изтъквала липсата на координирана информация между двете страни.
„Така започна един красив проект, чрез който БТА представя новини, които имат стойност за имиджа на Румъния и представянето й зад граница, а Аджерпрес представя информации за България, за културата, икономиката, най-важните информации, които дават допълнителна стойност на България“, посочи тя.
Поздравления за откриването на пресклуба на БТА в Букурещ отправиха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и Андрей Църня, генерален директор на Департамент „Комуникация и публична дипломация“ в министерството на външните на Румъния.
Посланик Радко Влайков определи като „историческа“ церемонията по откриването на пресклуба на БТА в Букурещ днес.
28.10.2022 | Новини |