меню скрий менюто

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЦЪРКОВЕН ПРАЗНИК НА РУМЪНСКАТА ПАТРИАРШИЯ

По покана на Ръмнишкия архиепископ Варсануфий на 27 септември 2023 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум взе участие в честване паметта на митрополита на Влашко св. мъченик Антим Иверски, който от 1999 г. е обявен за духовен покровител на гр. Ръмнику-Вълча.
Архиерейската св. Литургия бе отслужена на открито пред архиепископската катедрала „Св. Николай“, гр. Ръмнику-Вълча от митрополит Теодор на Ахалцихе и Тао-Кларгети (Грузинска патриаршия), Русенски митрополит Наум, Ръмнишки архиепископ Варсануфий, архиеп. Калиник на Арджеш и Мусчел, еп. Андрей на Ковасна и Харгита, еп. Каис Ерзурумски (Антиохийска патриаршия), еп. Бенедикт на Бистрица, викарий на архиепископията на Вад, Феляк и Клуж. В историческото богослужение участваха над сто свещеници, игумени и дякони.
В началото архиереите се поклониха пред ракла със св. мощи на св. Григорий Декаполит донесени от манастира „Бистрица“, окръг Вълча. По време на причастяването на свещенослужителите задълбочена проповед върху книжовния и духовен живот на св. Антим произнесе доц. д-р иконом Раду-Петре Мурешан, преподавател по мисиология в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан“, Букурещ. След отпуста на св. Литургия архиеп. Варсануфий благодари на архиереите за участието им в празника на св. Антим. Последва размяна на паметни подаръци. През последните години, по лична инициатива на архиеп. Варсануфий, в епархийското списание „Мартирия“ започна публикуването на серия от студии на български богослови.
Св. Антим Иверски е автор, печатар, гравьор, богослов и архиерей от грузински произход. Издава 61 богослужебни и църковни книги в Букурещ, манастира „Снагов“, манастира „Говора“ на гръцки, арабски, славянски и румънски езици. Благодарение на неговите преводи на химнографията днес в Румъния се служи на съвременен румънски език. През есента на 1716 г., воден на доживотно заточение в Синайския манастир „Св. Екатерина“, е убит от османски войници, а тялото му е захвърлено в р. Марица или Тунджа, отвъд Адрианопол (Одрин). Канонизиран е от Св. Синод на Румънската православна църква на 21 юни 1992 г.
27.09.2023 | Новини |