меню скрий менюто

Русенският митрополит Наум възглави зимния празник на Зографския манастир

По покана на Свещения Кинотис на Света Гора и братството на българския манастир „Св. Георги” и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, от 14 до 17 ноември 2014 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети Градината на Божията майка – Атон, за да отслужи св. Литургия за зимния празник на Зографската света обител – 3/16 ноември. Архиереят се придружаваше от архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, свещ. Милен Цветков, председател на църковното настоятелство при русенския храм „Св. Петка”, и свещ. Кирил Синев, ефимерий при русенския храм „Възнесение Господне”.

На 15 ноември митрополит Наум възглави всенощното бдение в светата обител.

На следващия ден той отслужи св. Литургия, в която взеха участие братя на обителта, както и свещенослужители от Българската и от Руската православна църква. След освещаването на коливото по традиция се извърши литийно шествие с чудотворната икона на св. Георги Победоносец, в което взеха участие множеството честни поклонници.

По време на празничния обяд митрополит Наум произнесе слово ( http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=156458 ).

В ранния следобед българската църковна делегация се поклони в манастирите „Констамонит” и „Дохиар”.

Последва посещание на Карея – столицата на монашеската република, където в Протатския храм се намира оригиналът на иконата „Достойно есть”. В епистасията се проведе разговор между нейни представители и българската делегация, след което се размениха паметни подаръци.

В края на деня българските поклонници посетиха килията „Милопотамо”, в която се е подвизавал вселенският патриарх Йоаким III, чието служение е свързано с българските земи.

Пресвета Богородице, спаси нас!

11.03.2016 | Новини |