меню скрий менюто

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ПРИЕ Г-Н ГАБРИЕЛ МУТУ, КМЕТ НА РАЙОН VI НА БУКУРЕЩ

В следобедните часове на 10 ноември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, отговарящ за връзките между БПЦ и Румънската патриаршия, прие в Русенската митрополия г-н Габриел Муту, кмет на район Шест на Букурещ. На срещата присъстваха всички сътрудници на г-н Муту, чийто район е населен с 400 000 души и има 24 църкви и 2 манастира. Участваха още г-н Ливиу Панделе, председател на Балканската търговска камара (Брашов), а от страна на Посолството на България в Букурещ присъства г-н Ивайло Маринов, първи секретар и завеждащ Службата по търговско-икономическите въпроси.

По време на разговорите, гостите информираха Негово Високопреосвещенство за проведената протоколна среща в София с патриарх Неофит и за станалите на нея разговори, като бе изтъкнато принципно доброто сътрудничество между братските посестрими църкви – Румънска и Българска, което в последните години особено се е задълбочило благодарение на контактите на Русенския митрополит Наум с патриарх Даниил и архиереи на Румънската православна църква.

Г-н Муту изрази пред митрополит Наум своята пълна подкрепа за построяването на нова българска църква на територията на неговия район, който традиционно е благоразположен за извършването на мисията на Православната църква.

Митрополит Наум благодари на румънската делегация за тяхното внимание и  отношение към българския църковен въпрос и поднесе на гостите скромни дарове.

12.11.2018 | Новини |