меню скрий менюто

СЛОВО на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум при освещаването на новопостроения храм „Св. вмчк Пантелеймон”, 27 юли 2018 г., гр. Бяла

Уважаеми господин министър-председател,
скъпи гости, възлюбени в Господа отци, братя и сестри,
От далечните дни на разпространението на Христовото благовестие по българските земи до нас е достигнало едно дивно пророчество, изречено от първия ни роден мъченик – св. княз Боян Енравота, в което той предсказва, че вярата, за която отдава живота си, ще пребъде сред сънародниците му, а кръстният знак ще осени цялата българска земя, на която ще се въздигат храмове, където „чисти свещеници ще служат на Чистия Бог”.
Днес – в този празничен ден, с дадената ни от Всеподателя благодат, осветихме този нов Божи дом, посветен на светия великомъченик Пантелеймон – един от най-дивните и прославени Христови мъченици и чудотворци, който е особено почитан и от нашия български народ, като така за пореден път станахме свидетели на истинността на горепоменатото предание, отправяйки своите благодарствени молитви към Бога за Неговото неизмерно човеколюбие и за всичките Му милости и благодеяния към нас.
Дарен свише с дарбата на лечителството и прославил Господа още приживе, св. Пантелеймон и до сега продължава да бъде верен небесен покровител и бърз помощник на всекиго, който с вяра в Христа прибягва до застъпничеството му. Затова и вярваме, че този православен храм, носещ святото име на чудотвореца, ще стане не само един нов оазис на духовен живот в гр. Бяла и в богохранимата ни Русенска епархия, но ще пребъде и като привлекателен център за всяко вярващо и търсещо Господа сърце.
Въздигането на православен храм тук е съкровено желание на местните жители от четвърт век насам, а първа копка за построяване на такава църква е била направена още в далечната 1992 г. от приснопаметния митрополит Геласий, управляващ по онова време епархията, но проблеми от различно естество са възпрепятствали строежа.
Идеята за реализирането на жадувания храм „Св. Пантелеймон” бе възобновена с нова сила едва след избора на настоящия кмет на Община Бяла г-н Димитър Славов и учредяването през м. август 2016 г. на Сдружението „Свети Пантелеймон”, с председател г-н Венцислав Ангелов, които се потрудиха всеотдайно за осъществяването на това благородно дело. Така се стигна и до започването на същинското храмостроителство, след като на 6 септември 2016 г. положихме нов основен камък за неговото изграждане.
Благодарение щедрото дарителство от страна на държавната и общинската власт, както и помощта на представители на частния бизнес и на отделни граждани, строителните работи протекоха с бързи темпове.
Така днес – след по-малко от две години – пред нас се издига този Дом Господен, впечатляващ със своето велелепие и чийто камбани радостно огласят цялата околност.
За всичко това дължим благодарност преди всичко на Всеподателя Бога, Който не презря молитвите и копнежите на поколения християни от този прекрасен български град и благоволи да се завърши и благоукраси храмът, за да може в него да закипи онзи молитвен и богослужебен живот, който подобава на всеки истински Дом Господен. Дом, който от днес ще е „Дом за молитва”, както за наша духовна радост и утеха, така и за радост на гостите и преминаващите през град Бяла.
Специална благодарност и признателност в този радостен ден отправяме към министър-председателя г-н Бойко Борисов и правителството на Република България, които в името на вярата, за пореден път подкрепиха Българската православна църква, подпомагайки нейната родополезна мисия.
Не на последно място нашата благодарност е и към г-н Тудор Флоря, в чието лице побратимената с град Бяла Община Градинари в Румъния щедро допринесе за градежа на храма и особено за неговата благоукраса.
Поднасяме сърдечна благодарност и на народния представител г-н Пламен Нунев, на кмета на град Бяла г-н Димитър Славов и на председателя на Сдружение „Свети великомъченик Пантелеймон” г-н Венцислав Ангелов, които неуморно подпомагаха и съблюдаваха строителството.
Поклон и вечна признателност и към всички онези знайни и незнайни дарители, с чиито общи усилия благословеното начинание за изграждането на новия храм на град Бяла бе доведено до своя успешен край.
Всеблагият Бог вижда делата ни и нашите помисли, и се радва, когато заедно и в единомислие ние вършим Неговото дело на земята, защото това дело е не само Негово, но и наше!
Да ни е честит новият храм „Свети великомъченик Пантелеймон”!

Божието благословение и милост да бъдат с всички нас!
За много и благодатни години, амин!

27.07.2018 | Новини |