меню скрий менюто

СЛОВО на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум по повод 5-годишнината от каноническия му избор на Русенския митрополитски престол Русе, 23 март 2019 г.

Ваши Преосвещенства, обични в Господа отци, братя и сестри,

С дълбока и неизменна благодарност към Всеподателя – за великата Негова любов и милост, с които Той щедро ни дарява в дните и годините на земния ни живот, но и за всяко изпитание, пред което според Неговия благ промисъл всеки от нас всекидневно се изправя, в днешния ден скромно отбелязваме петата годишнина от каноническия ни избор за митрополит на древлепросиялата и богохранима Русенска епархия.

Изпълниха се пет години, през които ние имахме духовната радост и утеха да работим за духовното и църковно-просветното възрастване на този благословен Божи виноград, който Бог е дарувал с добри свещенослужители и благочестив православен народ.

С активното съдействие на всички вас и в добро сътрудничество с гражданската власт по места, през изминалото време на архипастирското ни служение в Русенска епархия, с Божията помощ тук се обновиха десетки храмове, възроди се мисионерската, просветната и благотворителната дейност на св. ни Църква, като се засилиха и добрите контакти на Русенската митрополия с братската нам Румънска патриаршия и други православни църкви.

Не на последно място трябва да подчертаем и за успеха на нашето радетелство при поддържането на традиционно добрите взаимоотношения на разбирателство, толерантност и мирно съжителство между представителите на всички религиозни общности в престолния ни град и в цялата Русенска епархия.

Безспорно обаче, едно от големите наши постижения стана довършването и благоукрасяването на емблематичния за престолния ни град Русе храм „Всех Святих“, чието освещаване се превърна в едно истинско духовно тържество и събитие не само от местно, но и от национално и общоцърковно значение, тъй като с възстановяването на този свят Божи дом беше поправена една историческа неправда и се отми петното, стояло дълго време върху цялата ни Църква и общество.

След дългогодишни усилия беше довършена и осветена и новата църква „Преображение Господне” в Басарбовския манастир, построи се новия прекрасен  храм „Св. Пантелеймон” в гр. Бяла, а в процес на завършване сега е и новата съборна църква „Св. Петка” в Копривецкия манастир.

Не по-малка духовна утеха получихме и от засилената книгоиздателска и просветна дейност на Русенската митрополия, защото с голям труд и старание бяха отпечатани и продължават да се подготвят ценни богословски и църковно-исторически трудове на видни наши теолози и историци, а в епархията гостуваха изтъкнати духовници и представители на научната общност както от страната, така и от чужбина, чиито беседи ни обогатиха и насърчиха към още по-усърдна и активна духовно-просветна и църковно-образователна работа.

Ваши Преосвещенства, обични в Господа отци, братя и сестри,

В този празничен ден отечески молитствуваме от Всеподателя за всеки от нас и за цялата ни богохранима Русенска епархия благоденствено и мирно житие в здраве и душевно спасение, за да продължим да полагаме усърдни сили за по-голям духовен, просветен и културен възход и още много богоблагословени успехи и усилни плодове от всекидневната ни съвместна работа по съграждането на Църквата, която е наш общ дом!

Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години. Амин!

23.03.2019 | Новини |