меню скрий менюто

СЛОВО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ В БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ СТЕФАН” В ЦАРИГРАД – СТЕФАНОВДЕН, 27 декември 2019 г.

Ваше Високопреосвещенство митрополит Стефан, Уважаеми господин Консул, Обични в Господа отци и съслужители, уважаеми представители на църковното настоятелство и на българската общност в Цариград, скъпи сънародници,

С духовна радост приехме решението на Св. Синод на Българската православна църква и в края на отминаващата си 2019 година да бъдем отново тук, сред вас, в деня, когато Православната ни Църква почита светлата памет на светия и славен първомъченик и архидякон Стефан, за да съпреживеем заедно духовното тържество от този голям празник.

Благодарим на всички вас, които не прекъсвате своята жива духовна връзка с нашата Родина, като пазите жив духа на славните ни предшественици, работили някога по тези исторически места за възраждането на българската църковна независимост. Паметни събития, за които ни припомня и този свят храм на свети Стефан – исторически приемник на старата дървена църква в този град, който е гордост за родовата и църковната ни памет и истинско украшение за прекрасния Константинов град на Босфора в неговия съвременен облик.

В този ден – само два дни след като чествахме празника на Христовото Рождество, паметта на Църквата ни връща към самите начала на християнството, към общността на първите Христови последователи, когато архидякон Стефан – пръв от всички ученици – е бил удостоен да украси вярата си в Христа с венеца на мъченичеството и вечния живот. Да сподели гоненията, претърпени от неговия божествен Учител, като се уподоби Нему в смъртта, та да заслужи и венеца на живота, свидетелствайки за истинността на казаното ни от Господа: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят“ (Иоан 15:20). Подражавайки на Господа Иисуса Христа, и свети Стефан също се молеше за своите гонители, и победата му – също както и Христовата победа на Кръста – не беше извоювана със сила или власт, а със смирение и истинска христоподражателна любов към враговете.

 

Обични в Господа отци, братя и сестри,

Приветстваме вас и цялата българска общност в този прекрасен и най-значим за светото ни Православие град, катедра на Вселенския трон на древния Константинопол, като от сърце ви поздравяваме с празника на първия мъченик за Христа Спасителя, желаейки на всички крепко здраве, истински апостолски дух в изповядването и следването на православната ни вяра и твърдост в изпитанията и изкушенията, които неизменно съпътстват християнския ни живот и подвиг.

Всесърдечно Ви преподаваме архипастирското благословение на Негово Светейшество Константинополския и Вселенски патриарх Вартоломей, с чието благословение имахме възможността да отслужим днешната празнична св. литургия, както и благословението на Св. Синод на Българската православна църква и на Българския патриарх Неофит, поднасяйки Ви благопожеланията им за благополучно и благодатно новолетие.

Нека Всеблагият и Всемилостив Бог пази и закриля нашето православно църковно единство, защото в него е и залогът за успеха на мисията на светата Църква навсякъде по света и сред всички народи.

По молитвите на Пресветата Богородица, на свети архидякон Стефан и на всички Свои славни мъченици и изповедници Господ Бог да ни дарува Своето спасение!

Честит и благословен празник!

За много и благословени години!

30.12.2019 | Новини |