меню скрий менюто

СЛОВО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ ПРИ ОФИЦИАЛНОТО ВАЛИДИРАНЕ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПОЩЕНСКА МАРКА ЗА 120-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ В КРИПТАТА НА ПКСХП „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ” В СОФИЯ, 11.02.2021 г.

Уважаеми господин министър,

Уважаеми представители на посолството на Израел

и на еврейските организации в България,

Уважаеми гости,

 

 

В началото на 2021 година се изпълниха 120 години от рождението на бележития наш първойерарх – Кирил, Патриарх Български и Митрополит Софийски (1901-1971), чието име и до днес се споменава с респект и възхищение у нас и в чужбина, защото той не само е първият предстоятел на възстановената през 1953 г. древна Българска патриаршия, но е бил и задълбочен църковен изследовател, завещал ни огромно наследство от научни публикации и трудове за нашата нова църковна история. Доказателство за смисъла на неговия принос са редицата академични отличия с които е удостоен – „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, „доктор хонорис кауза“ на Московската духовна академия, „академик“ на Българската академия на науките и др.

Като един от забележителните религиозни лидери за своето време, той е човек с особено присъствие и своеобразна харизма, съумял въпреки големите изпитания да запази достойнството на Българската православна църква, макар и в условията на сериозни ограничения и репресии по време на атеистичната комунистическа власт.

Стотици са и българите от еврейски произход, разпръснати по целия свят, които до днес си спомнят с признателност и молитва за безстрашната позиция по време на Втората световна война на тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, който смело поема под своя закрила събраните за депортиране евреи в Пловдив, и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той сам ще легне пред влака.

За това си дело през 2000 година патриарх Кирил беше провъзгласен от организацията „Яд Вашем“ за „праведник на народите“.

Желаейки да припомним на сънародниците ни за делото на многозаслужилия Български патриарх Кирил, още през лятото на миналата година инициативен комитет под наше председателство, обединил духовници, общественици и историци, внесе предложение до Специализирания експертен съвет по маркоиздаване за отпечатването на възпоменателно филателно произведение, което впоследствие беше одобрено и стана факт благодарение художественото творчество на д-р Ненко Атанасов от Националната художествена академия.

Благодарим на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в лицето на уважаемия господин министър Росен Желязков за съпричастността към скромната ни инициатива, защото патриарх Кирил е личност принадлежаща не само на Българската православна църква, а историческа фигура от национално значение. Човек, който се ражда веднъж на 100 години, и Български патриарх, какъвто Църквата ни никога повече няма да има!

Нека днешното тържество по валидирането на възпоменателната пощенска марка с неговия благообразен лик, бъде още едно преклонение към светлата му памет, предхождащо и предстоящото отбелязване на 50-годишнината от земната му кончина през м. март т. г.!

Не на последно място изказваме своята признателност и към Националната художествена галерия и в частност към ръководството на Криптата-музей в лицето на нейния ръководител г-жа Ралица Русева, които допълнително спомогнаха за приятната и духовна атмосфера на това събитие.

 

Благодаря за вниманието!

11.02.2021 | Новини |