меню скрий менюто

Слово на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, произнесено след освещаването на храм „Всех Святих“ в Русе, 10 септември 2017 г.

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, Уважаеми господин министър-председател, уважаеми представители на държавната и местната власт, Ваши превъзходителства, обични в Господа отци, братя и сестри,

Днешният ден за всички ни е радост, утеха и надежда. Той ще остане паметен за нашия прекрасен престолен град Русе, за цялата ни епархия, за Българската православна църква и за Отечеството ни. Защото днес осветихме още един Православен храм, който след повече от четири десетилетия отново се възражда за духовно прибежище на богохранимото ни паство, въздигнат в спомен на разрушената през 1975 г. едноименна русенска църква, на чието място бе построен „Пантеон на възрожденците”.

Разрушаването на старинния храм „Всех Святих” става въпреки множеството протести от страна на Доростоло-Червенската митрополия и Св. Синод, а предшественикът ни по катедра – блаженопочившият Доростоло-Червенски митрополит Софроний, избран на този пост през 1962 г., е бил изправен пред изключително деликатната ситуация да съчетава обязаностите си на един праволинеен клирик с дипломатичността на кириарх, поставен в условията на чужда на светото Православие доктрина.

И до днес се чуват неоснователни упреци от разни празнодумци, които обвиняват владиката за едва ли не лековатото му „съгласие“ да бъде срината до основи емблематичната русенска църква по решение на комунистическата върхушка, но едва ли някой може да предположи какво е било душевното вълнение на този наш изряден духовник при мисълта, че един Божи дом ще бъде заличен от лицето на земята, и то в престолния му град. Само месеци след събарянето на храма митрополит Софроний прекарва тежък инфаркт, от който се възстановява продължително време. Това е повратна точка в неговия живот, която сякаш съкрушава физическите му сили, но той продължава старателно да служи и проповядва според силите си.

През всички отминали скръбни години разрушеният храм е продължавал да живее в душите и сърцата на поколения русенци, а мнозина наши съграждани са приемали извършеното поругание като прокоба за целия ни регион, причина за постоянни беди и страдания.

Храмът, посветен някога от нашите прадеди на всички Божии угодници, сега отново гостоприемно отваря врати за гражданите и гостите на Русе, за всяка вярваща душа, търсеща пътя към Христа и Неговото Царство – път, който е друм към светлината и към живота, към вечния живот, който ще притежаваме само в общението си с нашия Небесен Отец.

Разрушеният Божи дом, издигнат в края на 19 век като символ на нашето духовно и политическо освобождение, с благодарност към Всеподателя за възстановената ни и духовна свобода, беше безумно принесен в жертва на една атеистична идеология, поставила си за цел да изкорени вярата от българското сърце, като отнеме от българите тяхното упование в Бога – в Неговата свята воля и в Неговия благ Промисъл.

Тази доктрина се провали, но остави след себе си гибелна разруха, чиито последици още дълго ще препятстват нашия духовен, културен и държавен възход. Ще спъват и ще осуетяват възрастването ни като общество, изграждащо своето настояще и бъднини върху здравите основи на непреходните християнски ценности.

С вярата в Спасителя и със следването на божествените Му заповеди нашият народ живееше и продължава да пребъдва от векове – с Него той ще възраства и в бъдните дни, и ето че пред нас днес е поредното свидетелство за това – възстановеният и отново приютяващ ни храм на всички Божии светци, който отново се издига величествено, за да докаже за пореден път колко безплодно е всяко богоборчество и че произнесеното някога пророчество за българската земя от първия Христов мъченик от българския род – свети Боян-Енравота, продължава да се изпълнява: „Тази вяра, заради която аз сега умирам – казва при мъченическата си кончина Христовият воин, – ще се преумножи по българска земя… Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог”.

И ето че днес, когато – в съгласие с пророчеството на свети Боян – българската земя отново се украсява с храмове, и когато в нея отново се служи свободно на истинния Бог, всички ние сме радостни да съпреживеем възраждането за нов духовен живот и на този свят Божи храм, въздигнат от пепелта на разрушението, в ново свое велелепие, с което и някога е пленявал душите на всички русенци и гости на обичния ни град.

Историята на неговото възстановяване започва в края на м. октомври 1998 г., когато в Русе е отбелязана стогодишнината от блажената кончина на нашия бележит предшественик – Доростоло-Червенският митрополит Григорий, и когато приснопаметният Български патриарх Максим е благословил мястото и е направил първа копка за новия строеж. През 2007 г. е учредено и Сдружението „Всех Святих”, което започва реализацията на начинанието. Постепенно, под архипастирските грижи на нашия пряк предшественик дядо Неофит, с добрата воля и активно участие на гражданството и на щедри дарители работата по градежа на новия храм е напредвала, независимо от трудностите, неизбежно съпътстващи подобно дело.

С Божията помощ, през последната година Русенската св. митрополия положи неимоверни усилия да осигури още значителни средства, необходими за цялостното вътрешно завършване и обзавеждане на новопостроения храм, дело на арх. Тончо Тончев, който макар и значително отличаващ се по големина, както и във всяко отношение от своя първообраз, заварихме само външно готов, а благодарение личното застъпничество и подкрепата от страна на министър-председателя г-н Бойко Борисов и на българското правителство, можахме да се погрижим и за неговото детайлно благоукрасяване. Не на последно място изказваме и признателността си към г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, с чиято подкрепа през последния месец бе завършена околохрамовата настилка и се облагороди неговото прилежащо парково пространство.

По обективни причини, днес единствените веществени ценности от разрушения храм, намиращи се тук, са този архиерейски трон и старата иконостасна икона на Всех Святих, които ще продължават и занапред да ни свидетелстват за славното миналото и неговата приемственост.

През следващите месеци ще продължим цялостното храмово благоукрасяване, като в най-скоро време сегашните временни икони на иконостаса ще бъдат заменени с нови майсторски изографисани такива.

Възлюбени в Господа,

Историята и съдбата на русенския храм „Всех Святих” е история и съдба на всички нас – на нашия народ, на Православната ни църква и на нашата държава. История, която е белязана от възходи и падения, от възторзи и покруса, от епохи на величие и от дни на скръб. История, която познава както разрушението, така и съграждането. Радостни сме, че днес духът на разрушението и отрицанието отстъпва пред онзи порив, който въздига душите и сърцата ни нагоре – към светлината и към висините, към онова, което е Божие и е „благоугодно Богу” (Еф. 5:10).

Всесърдечно благодарим на всички онези, които по един или друг начин, с много и с малко – всеки според възможностите си и според даруваните му от Бога способности – спомогнаха за успешното довеждане докрай на нелекото дело по възстановяването на храма „Всех Святих”, който е жив символ и слава на гр. Русе. Техните имена са вече записани в небесата, в книгата на живота.

За възпоменание от днешното духовно тържество, както и по решение на Епархийския ни съвет, решихме да удостоим Негово Светейшество патриарх Неофит с почетния знак на Русенската св. митрополия – „Св. Димитър Басарбовски”, първа степен, като трябва да подчертаем и обстоятелството, че идването му в богохранимата ни Русенска епархия за присъствие на освещаването на този храм е и неговото първо официално посещение тук след избирането ни за каноничен Русенски митрополит преди почти четири години.

В знак на признателност и за църковни заслуги награждаваме Негово Високопреосвещенство… митрополит Лонгин, представител на Московската патриаршия, с почетния знак на Русенската св. митрополия – „Св. Димитър Басарбовски”, втора степен, който имаше любезността в днешния ден да е съпричастен с нашата духовна радост и да ни поднесе в дар от Руската православна църква осем камбани за новия храм „Всех Святих”, които също бяха осветени тази сутрин.

Възлюбени в Господа,

В днешния празничен ден сме длъжни да припомним и още едно обстоятелство, а именно че благодарение основното спомоществователство на Вас и на българското правителство, както и с активната подкрепа на Община Русе и Областната ни управа, през 2016 г. за кратък срок успяхме да завършим окончателно строителните работи и да осветим и храм „Свето Преображение Господне” в Басарбовския манастир, който след избирането ни за Русенски митрополит също заварихме в груб строеж, стоял така години наред. Материалната база на светата обител, в която ежедневно се стичат стотици български и чуждестранни поклонници, бе основно реновирана, а работата по цялостно благоукрасяване на св. обител продължава да е интензивна и днес, като наред с това усърдно работим по стартирането на още редица проекти за основен ремонт или обновление на храмове и манастири в Русенска епархия.

Уважаеми господин министър-председател,

От наше име и от името на клира и христолюбивото паство на богохранимата ни Русенска епархия, приемете за молитвен спомен от днешното бележито събитие тази мозаечна икона на Спасителя Христа, която да закриля Вас и вашите близки в здраве и дългоденствие.

 

За да споделят духовната радост от днешния празничен ден и да ни уважат лично, днес тук сред нас са: Негово Високопреосвещенство Саратовски и Волски митрополит Лонгин, официален представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, Техни Високопреосвещенства архиепископ Теодосий и архиепископ Варсануфий от Румънската патриаршия, Техни Преосвещенства епископите Тивериополски Тихон, Велички Сионий и Мелнишки Герасим, Негово Високопреподобие архимандрит Филип, официален представител на Руската православна църква в България и Негово Високоблагоговейнство отец Нелуц Оприа, официален представител на Румънската православна църква в България.

Както е известно, този храм бе въздигнат и благоукрасен и с дарения на родолюбиви българи, чието благородно дело Бог ще възнагради стократно, а ние бихме желали да им поднесем скромен дар и благодарствена грамота в знак на своята признателност.

С отеческа благословия и в знак на внимание, награждаваме:

Г-Н ГАЛИН ГРИГОРОВ, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ РУСЕ

Г-Н ПЛАМЕН СТОИЛОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ,

СТ. ИК. МИНКО КАЗАКОВ

Г-Н БОЖИДАР ЙОТОВ

РОДСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕОДОРИН ПАТРИКОВ

Г-Н ПЛАМЕН БОБОКОВ

Г-Н АТАНАС БОБОКОВ

РОДСТВЕНИЦИТЕ НА ГЕНО ГЕНОВ

Г-Н БОГОМИЛ ДИМИТРОВ

Г-Н АЛЕКСАНДЪР ЧАКМАКОВ

Г-ЖА ЗДРАВКА БЪРДАРОВА

Г-Н НИКОЛА СТОЯНОВ

Г-Н ЕМИЛ КИРЧЕВ

Г-Н ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Г-Н ИЛИЯН ПЕНЕВ

Г-Н ВИКТОР ЕПЩАЙН

Г-ЖА РУМЯНКА СТОЙЧЕВА

Г-ЖА СНЕЖАНКА СТОЙЧЕВА

Г-Н ВАЛЕРИ ИВАНОВ

Г-ЖА ВЕСЕЛА АКАБАЛИЕВА

Г-Н ГЕОРГИ ДЕМИРЕВ

Г-ЖА МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА

Г-ЖА ДИАНА ИВАНОВА

Г-Н ПЛАМЕН БЕШЕВ,

 

 

ОСОБЕНО СМЕ ПРИЗНАТЕЛНИ И НА МНОГОТО ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ, ДОПРИНЕСЛИ СЪС СВОЯТА СКРОМНА ЛЕПТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА БЛАГОРОДНОТО ДЕЛО!

 

Възлюбени в Господа,

Нека този храм е знак за новото духовно възраждане на нашия народ и стимул за всички, които се уповават на Бога и търсят Неговата свята правда. Нека в него заживее Духът на мира, истината и любовта, Който всеки ден съгражда Божията Църква – „Духът на Оногова, Който възкреси от мъртвите Иисуса” (Рим. 8:11). Духът, Който единствен ни води по верния път към спасението и вечния живот, в лоното на нашия Небесен Отец, и Който единствен ни наставлява във „всяка истина” (Иоан 16:13).

По молитвите на всички Свои светци Господ Бог да милва и спасява всички нас, амин!

За много и благословени години!

 

 

10.09.2017 | Новини |