меню скрий менюто

Слово на Русенския митрополит Наум на панихидата за първойерарсите на Българската православна църква Негово Блаженство екзарх Стефан и Негово Светейшество патриарх Кирил 29 февруари 2020 г., Бачковска св. обител

„Помнете вашите наставници,

които са ви проповядвали словото Божие,

и, като имате пред очи свършека на техния живот,

подражавайте на вярата им“

(Евр. 13:7).

Ваше Светейшество, Ваши Преосвещенства,

обични в Господа отци, братя и сестри,

Голяма мъдрост и непреходна истина е вложена в напътствието на свети апостол Павел към всички християни – препоръчано ни е да пазим паметта за нашите предшественици, които са били наши учители във вярата и в живота, и да подражаваме на оставения ни от тях пример. Памет и приемственост – тези са двете условия, абсолютно необходими за всеки човек и всяко общество, което желае да възхожда по духовната лествица на съвършенството и богоуподобяването – по лествицата, водеща ни към Божието царство.

Без памет за предците, без приемственост спрямо завещаното ни от тях, всички наши усилия ще остават напразни и не ще можем да надградим нищо, защото няма да я има основата, върху която да съзиждаме. Основата пък, оставена ни от тях, е твърдата скала на словото Божие – домът, който е съграден върху камък, и който никой и нищо не ще може да поклати (Мат. 7:24-27).

С ясно съзнание за всичко това и с неподправена обич Свещеноначалието на Православната ни църква е въвело добрата традиция в дните, предшестващи блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил, с панихида да се почита неговата вечна памет, заедно с паметта и на блаженопочившия Български екзарх Стефан – и двамата намерили своето последно земно жилище тук, под покрова на Божията майка, в светата Бачковска обител.

Третият и последен екзарх на възстановената преди точно 150 години независима Българска православна църква, както и йерарха, удостоен по Божия свят промисъл с честта да възстанови древния ни патриаршески престол, почитаме и днес, в съботния ден преди Неделя сиропустна, събрани в молитвена почит пред техните скъпи за нас образи, изпросвайки от Всеподателя опрощаване на греховете и вечен покой, за тях, както и за всички приснопаметни предстоятели и архиереи на Православната ни църква, като с любов и благодарност си припомняме делата им и се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример и образец за всеотдайно и жертвено служение в полза на Църква и Отечество.

Да благоволи Всеблагият Бог, щото Православната ни църква да се води винаги от високия им пример за духовност и за църковност!. Нека пазим свято своето църковно единство, като не допускаме дух на разединение и на противопоставяне да витае между нас, но в единство и в единомислие уверено да водим кораба на Българската православна църква към спокойни води и тихи пристанища по примера, показан ни от Блаженейшия Стефан, Светейшия Кирил и всички богомъдри предстоятели и архиереи на светата ни Църква през вековете. В решенията и в действията си да се вдъхновяваме от тях – от тяхната вяра и от тяхната всеотдайност в архипастирското служение. Тогава и само тогава ще бъдем верни на паметта им и достойни техни приемници и продължители на родолюбивото им църковностроително дело.

Завещаният ни от предците образец на пастирство и на ревност по Божието дело е много задължаващ и изисква от нас максимално старание и всекидневни усилия за оделотворяване на техните свещени завети в съграждането на Православната ни църква и във въздигането ѝ „до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

Нека в този свят ден с подобаваща почит и дълбока благодарност към Българския патриарх Кирил, към екзарх Стефан и към всички наши духовни отци от миналото заедно да се помолим за тях и от сърце да кажем:

„Блажено успение и вечен покой подай, Господи, на всички починали в мир Твои раби – блаженейши и светейши предстоятели на светата Българска православна църква – и направи вечна тяхната памет“!

Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

 

29.02.2020 | Новини |