меню скрий менюто

СЛОВО НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО В СОФИЯ НА КНИГАТА „СЪВРЕМЕННИ СТАРЦИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО”

Ваши Високопреосвещенства,
Ваши Преосвещенства,
Драги отци, госпожи и господа,
Имаме духовната радост да ви приветстваме на представянето на книгата Съвременни старци на Православието, която беше издадена по инициатива и със спомоществователството на Русенската света митрополия от фондация „Двери“.
Тази книга обаче има своята предистория, която ни свързва с нашия почитаем гост – Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, чиято биография бихме искали да ви представим накратко, въпреки че мнозина от вас вероятно го познават добре.
Митрополит Пантелеймон (Калпакидис) е роден в Солун през 1945 г., а семейството му е от Кападокия. Приема монашество в скита „Света Анна“ на Света гора, като тясната му връзка с Атон продължава и до днес. Много от описаните в тази книга подвижници и старци той е познавал лично. През 1969 г. е ръкоположен за дякон в Лондон. Дипломира се в Богословския факултет на Солунския Аристотелов университет, а година след това, през 1976 г., е ръкоположен за презвитер в Солун и заминава за Оксфорд, където продължава да специализира богословие. През 1978 г. се завръща в Солун и в продължение на 16 години служи в Солунската света митрополия като протосингел и председател на емблематичната историческа църква на града – „Свети Димитър“. През 1994 г. е избран от Св. Синод в Атина за митрополит на Верия, Науса и Кампания. Но, макар и вече митрополит, той продължава да търси монашеската исихия и от 2003 г. живее в манастира „Успение Богородично“ – Добра, в района на Верия.
Негов по-голям брат е приснопаметният митрополит на Ставропиги Александър, който почина през 2016 г. Той беше избран през 1992 г. за Аргирокастровски (на Гирокастра) митрополит на Албанската православна църква и през 1996 г. беше ръкоположен в Истанбул, но заради отказ на албанските власти да го приемат си подаде оставката и остана в Гърция да живее монашески заедно с митр. Пантелеймон в светата обител Добра, където беше изповедник и духовен наставник на много хора.
Митрополит Пантелеймон е автор на няколко книги: „Слова в градината на св. Богородица“, „Благодетелят и лечителят – св. Лука Симферополски“ и др.
Близките му сътрудницити казват за него, че е човек на делото, а не на думите. Човек, който много държи на духовната приемственост, защото като митрополит той чувства всяко начинание в митрополията си като свое „чадо“ и се старае да го пази и развива. От всичките му „чада“ две са любимите му: четенията, посветени на св. апостол Павел – така наречената „Павлия“ или „Павлови четения“, които тази година навършват 27 години от своето стартиране, и работата по старата митрополитска църква „Св. апостоли Павел и Петър“ във Верия, която той възстановява.
„Павловите четения“ са създадени в знак на почит към нашия учител в Христос, свети апостол Павел, сред чиито първи последователи в Европа били именно жителите на Верия, като за тези близо три десетилетия този форум се превърна в институция с международна известност, в който взимат участие гости от всички поместни православни църкви, и в рамките на месец не само във Верия, но и в цялата епархия се провеждат научни, художествени, културни, спортни прояви, музикални събития, богослужебни чествания и др.
Последните пет дни на „Павловите четения“ обикновено са посветени на международна научна конференция във Верия, която всяка година разглежда конкретна тема от богословието на св. апостол Павел, една от вечерите е посветена на живота на съвременен подвижник, въплътил в живота си учението на светия апостол.
Събраните разкази в книгата Съвременни старци на Православието са представени за първи път именно в рамките на тези „Павлови четения“ – от 2004 г. до 2016 г., като по думите на самия митрополит Пантелеймон, участието на християните в тези вечери е било впечатляващо. Именно техният интерес го мотивира да събере всички изложения в едно издание и така да предложи на всички читатели примери за благочестие и святост.
Настоящото издание светата Русенска митрополия имаше честта да реализира на български език през 2021 г., която беше година на изпитания за всички ни, с цел да могат и търсещите благочестието християни в България да станат съпричастни на живота и делата на просиялите светогорски подвижници. Още повече, че те са наши съвременници и могат да бъдат вдъхновение, подкрепа и утеха за всички, които се стремят да живеят по Бога.
Благодарим сърдечно на нашия обичан в Господа събрат митрополит Пантелеймон за благословението му да издадем този ценен духовен наръчник, както и за неговото уважение и внимание да бъде днес тук сред нас!
Благодарим и на всички вас за проявения интерес към това духовно тържество!
Божието благословение и милост да бъдат с всички нас, амин!
Книгата „Съвременни старци на Православието” може да бъде закупена в София в старинния храм „Св. Петка” на ул. „Цар Калоян”.
21.06.2022 | Новини |