меню скрий менюто

СЛОВО НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА РЕНОВИРАНАТА МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА РУСЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ, 14.09.2016 г.

Уважаеми представители на държавната власт

и на културно-просветните институции в град Русе,

обични в Господа отци,

уважаеми съграждани,

 

В днешния ден, когато св. Православна църква чества един от своите най-значими празници – Кръстовден, сме се събрали, за да съпреживеем и духовната радост от откриването на цялостно реновирана музейна експозиция на Русенската св. митрополия, разположена в северния параклис „Св. Александър Невски” на катедралния ни храм „Св. Троица”.

Този църковен музей всъщност е бил реализиран по решение на Епархийския съвет на Доростоло-Червенската митрополия, с намерението, в него да бъдат събрани стари икони, старопечатни и ръкописни книги, църковна утвар и съсъди от територията на нашата епархия, а първоначалното му откриване е станало на 28 юли 1983 г. в присъствието на блаженопочившия наш предшественик Доростолски и Червенски митрополит Софроний, Проватски епископ Антоний, проф. Любен Прашков и др.

За съжаление, през последвалите години експозицията не е функционирала ефективно, а в последните две десетилетия е била тотално занемарена и почти не се е отваряла за посещение.

През изминалите месеци Русенската св. митрополия и църковното настоятелство на храм „Св. Троица” вложиха значителни сили и средства, за да ремонтират и обновят основно материалната база на нашия музей, а Русенската св. митрополия отдели и немалко средства, с които бяха откупени някои ценни богослужебни предмети, икони и вещи, принадлежали на архиереи и духовници от този край.

Днес Русенската св. митрополия има честта да притежава една от най-модерните и професионално уредени музейни сбирки, а за посетителите ще бъде особено интересно да видят някои непоказвани досега артефакти като: св. Престол за извършване на св. литургия от олтара на русенската църква „Всех Святих”, донесен и прибран в камбанарията на катедралата преди разрушаването на историческия храм от комунистическата власт през 1975 г., както и красивите ракли за богослужебни одежди, принадлежали на мастития Доростолски и Червенски митрополит Василий.

Вярваме, че тази съкровищница на Православната духовност в Русенския край ще бъде още един повод за гордост на жителите на нашия прекрасен град, за да стане  притегателен център за посетители от всички краища на родината ни.

Нека пребъдва през вековете българската историческа памет, която да свидетелства за славното ни национално минало и богато културно-просветно дело!

Амин!

Честит празник и за много години!

15.09.2016 | Новини |