меню скрий менюто

СЛОВО ПРИ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМ „СВЕТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ” В БАСАРБОВСКИЯ МАНАСТИР, 18.09.2016

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Обични в Господа отци, братя и сестри,

 

Днес в диоцеза на богохранимата ни Русенска епархия се отбелязва едно знаменателно събитие – освещаването на храм „Свето Преображение Господне” в Басарбовската св. обител, в св. Престол на който вложихме частица от светите мощи от Божия угодник – св. Великомъченик Пантелеймон..

След избирането ни за епархийски митрополит на Русенската катедра през 2014 г., ние заварихме този Дом Господен изцяло в груб строеж, стоял така години наред, но само за по-малко от една година, благодарение основното спомоществователство на българското правителство и на дарители, той бе завършен окончателно, а работата по неговото благоукрасяване продължава да бъде интензивна.

Днес Русенската епархия е щастлива да се гордее, че на територията на българската държава, това е и единственият действащ скален манастир, който има своите постоянни населници, и се поддържа в изрядно битово състояние.

По молитвите на преподобния Басарбовски светител, манастирът  ежедневно е посещаван от стотици български и румънски поклонници, което ни и задължава да бъдем усърдни стопани на тази православна светиня.

С братска в Господа обич благодарим на обичните ни събратя от висшия клир на Българската и Румънската православна църква, които откликнаха на братолюбивата ни покана да вземат участие в днешната св. литургия, като за молитвен спомен от това наше духовно тържество бихме желали да поднесем на архиереите: Видински митрополит Дометиан, архиепископ Теодосий, архиепископ Варсануфий, епископ Амвросий и епископ Сионий, енголпион с образа на преподобния св. Димитрий Басарбовски, който да имат като скромен молтвен спомен от днешния светъл празник.

Сърдечна е благодарността ни и към Негово Високопреподобие архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и към Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Нелуц Опреа, представител на Румънския патриарх Даниил, които награждаваме с паметен нагръден кръст.

Със същата инсигния удостояваме и: архимандрит Симон, игумен на Бачковския ставропигиален манастир, архимандритите Вартоломей, Михаил и Теодор от Румънската православна църква, архимандрит Атанасий, български свещенослужител в Атина, архимандрит Антоний, игумен на тази света обител, архимандрит Емилиан, иеромонах Зотик, както и нашите архиерейски наместници: ставрофорен иконом Георги Георгиев, ставрофорен иконом Илия Тонков и ставрофорен иконом Валентин Лазаров, отправяйки към тях скромния призив, да ни поменават в молитвите си.

В знак на признателност и за църковни заслуги, бихме желали да наградим уважаемите: г-н Цвети Русинов, г-н Пламен Бешев, г-н Михаил Новаков, г-жа Светла Георгиева, арх. Живка Бочуковска, арх. Дениза Стоянова, г-жа Диана Иванова, г-жа Елена Атанасова и г-н Богомил Димитров, изказвайки им своята искрена признателност за отделеното внимание и положените усилия.

Безмерна е признателността ни и към всички онези люде, които със своя труд и възможности, са допринесли за реализацията на днешното духовно тържество, като молитстваме Всеподателя Бога да дари всеки от тях със здраве, многолетие и благоденствие!

Обични в Господа братя и сестри, да бъде честит този свят храм, в който да намират молитвена утеха всички християни, търсещи Божията подкрепа и благословение и молитвеното застъпничество на преподобния наш закрилник св. Димитър Басарбовски!

 

Божието благословение да бъде с всички нас, Амин!

Честит празник!

+ Русенски митрополит НАУМ

 

19.09.2016 | Новини |