меню скрий менюто

СЛОВО ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ В РУСЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ, 17.09.2016 г.

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми представители на местната власт в гр. Русе,

 

Добре дошли в Русенската св. митрополия, която е била предпочитано място за пристан на владетелите от Третото българско царство, подкрепяли безрезервно и подпомагали с готовност нашите бележити предшественици – блаженопочившите Доростолски и Червенски митрополити Григорий, Василий и Михаил.

Както е известно, митрополит Григорий е бил един от най-близките приятели и добър съветник на българските князе Александър и Фердинанд, а неговият духовен син и наследник по катедра – дядо Василий, не случайно става духовен възпитател на князете Борис и Кирил и на княгините Евдокия и Надежда.

 

Уважеми г-н министър-председател,

Вие посещавате нашата прекрасна крайдунавска столица – Русе в навечерието на едно многозначимо за епархията ни събитие, а именно – освещаването на храма „Свето Преображение Господне” в Басарбовския манастир, който, след избирането ни за Русенски митрополит през 2014 г., заварихме в груб строеж, стоял така години наред.

Само за по-малко от една година, благодарение основното спомоществователство на Вас и българското правителство, този Дом Господен можа да се завърши окончателно, а работата по неговото цялостно благоукрасяване продължава да е интензивна.

С Вашата помощ и с подкрепата на Община Русе и Областната ни управа, материалната база на светата обител, в която ежедневно се стичат стотици български и чуждестранни поклонници, е основно реновирана, а наред с това усърдно работим и по стартирането на още редица проекти за основен ремонт или обновление на храмове и манастири в Русенска епархия.

 

Уважеми г-н министър-председател,

Следвайки добрата традиция да работим в съгласие и разбирателство с представителите на българската държавност, както е било и в далечното ни минало, днес имаме привилегията да Ви наградим с новоучреденото почетно отличие на Русенската св. митрополия „Св. Димитър Басарбовски” – първа степен, като Вие ще имате честта да бъдете и пръв негов притежател.

В знак на признателност и за църковни заслуги, удостояваме с почетното отличие „Св. Димитър Басарбовски” – втора степен, уважаемите: г-н Стефко Бурджиев, Областен управител на Област Русе,

г-н Пламен Стоилов, кмет на Община Русе и г-н Пламен Нунев, народен представител в българския парламент!

Нека Божието благословение да бъде с всички нас, та с общи усилия, в здраве и многолетие, да се трудим за благополучието и духовната утеха на нашия народ, Амин!

 

+ Русенски митрополит НАУМ

dsc_0207

17.09.2016 | Новини |