меню скрий менюто

ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО – ОСВЕЩАВАНЕ НА ХРАМ „ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ” В БАСАРБОВСКИЯ МАНАСТИР

След дългогодишно очакване от клира и народа на Русенска епархия, на 18 септември 2016 г., Неделя след Въздвижение, стана освещаването на новопостроения храм „Св. Преображение Господне”, извършено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с гостуващите му от Румънската православна църква архиереи: Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томи, Негово Високопреосвещенство Варсануфий, архиепископ на Ръмник, Негово Преосвещенство Амвросий, епископ на Гюргево, придружени от архимандрити, дякони и миряни.

Техни съслужители бяха още: Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Филип, официален представител в България на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ставр. Нелуц Опреа, официален представител в България на Румънския патриарх Даниил, архим. Симон, игумен на Бачковската св. обител, архим. Атанасий и др.

Скъп гост на Русенския кириарх бе и Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който взе молитвено участие в богослужението.

В св. престол на храма бе вложена частица от мощите на св. великомъченик Пантелеймон.

В края на св. литургия, митрополит Наум произнесе слово, в което припомни, че след избирането му за епархийски архиерей в Русе, той е заварил този храм в груб строеж, стоял така години наред, но само за по-малко от година, благодарение съдействието на българското правителство и с дарения от миряни, той е завършен и обзаведен, а благоукрасяването му продължава и в момента.

За молитвен спомен от тържеството, владика подари на гостуващите му архиереи енголпион с образа на св. Димитър Басарбовски, а архимандритите и архиерейските наместници бяха удостоени с нагръден кръст. Грамоти и подаръци получиха и различни миряни, допринесли със своя труд и възможности за завършването на храма.

Видинският митрополит Дометиан поздрави дядо Наум „като един от най-дейните и достойни български архиерей”, връчвайки му орден „Екзарх Антим Първи” и грамота.

На всички присъстващи в св. обител бе предложена почерпка на манастирския чардак, както и курбан, приготвен от манастирското братство.

Свети Димитрие, Басарбовский чудотворче, моли Бога за нас!

 

Снимки: Атанас Димитров – АтаДим

19.09.2016 | Новини |