меню скрий менюто

140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РАЗГРАД

На 28 януари 2018 г., Неделя на митаря и фарисея, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. литургия в храм „Св. Николай Мирликийски” в Разград, по случай 140 години от освобождението на града от турско робство. На архиерея съслужиха: ст. ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник за Разградска духовна околия, свещ. Георги Михнев, ст. ик. Евгени Дечев, свещ. Дмитрий Терзи и дякон Недялко Димитров.

В края на св. литургия владиката отслужи панихида за падналите воини и опълченци, загинали за свободата на България, след което извърши водосвет и благодарствен молебен.

Негово Високопреосвещенство произнесе слово, в което между другото подчерта: „…В днешния ден отбелязваме една знаменателна годишнина не само от местно, но и от национално значение – изпълването на 140 години от Освобождението на Разград от петвековно османско робство. Макар и постигнато малко преди подписването на Санстефанския мирен договор, именно то спомага значително за бързия разгром на Източната османска армия и успешното завършване на Руска-турската война, а с добиването му се прекъсва и знаковата връзка между двете големи съсредоточия на османски войски – Шумен и Русе. Това води впоследствие до предаването без съпротива на Русенската, а по-късно и на Шуменската крепост, спестило много човешки жертви и кръвопролития. В този паметен ден свеждаме глави пред всички загинали воини – руски, румънски, финландски, украински, арменски, грузински и други, отдали живота си за свободата на Родината ни! А в знак на благодарност България вече 140 години почита свято тяхната памет и дело! Няма град или село в страната ни, където да не са издигнати  паметници, посветени на героите на Освобождението. Много населени места носят имената на славни пълководци, извоювали с усилията си, жадуваната от българския народ с векове свобода, като от тази хубава традиция не прави изключение и Разград, който тачи с усърдие и любов паметта на своите освободители. Както знаем от писмените извори, при освобождението на всеки град първата работа била да се отслужи благодарствен молебен за извоюваната победа. Днес, 140 години по-късно, ние отново сме в храма да благодарим за великия дар, с който Бог ни удостои – дарът на свободата, както и за това, че по Неговата милост, въпреки многобройните изпитания пред народа ни, ние успяхме да я съхраним и до днес…”.

Сред християните в храма бе и д-р Валентин Василев, кмет на Община Разград.

28.01.2018 | Новини |