меню скрий менюто

ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ (2-6 октомври 2019): Гърция, Бари (Южна Италия)

Базиликата "Сан Никола", снимка: Berthold Werner / bg.wikipedia.org

1-ви ден, 2 окт. (сряда):

Русе – Рилски манастир – Роженски манастир – Мелник ~ 560 km.
Тръгване от Русе, (Сибанк, ул. Хан Аспарух №1) в 5,30 ч. по маршрут Рилски манастир около 15 ч.– поклонение пред мощите на светеца, разходка в манастира и околността – до гроба на св. Иван Рилски. Продължаваме по посока Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“, един от най-древните манастири по нашите земи. Разположен южно от пиринското село Рожен, на 5км от град Мелник, със забележителна архитектура, той датира от 890 г. В него се пази чудотворната икона „Св. Богородица Портаитиса“ – едно от малкото копия със светено желязо.  Отпътуване за Мелник и разходка в стария град, настаняване в х-л „Мелник“. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден, 3 окт. (четвъртък):

Мелник – Солун – Игуменица – 465 km.
Отпътуване от Мелник рано сутринта, пристигане в Солун около 10,30 ч. Посещение на църквата „Свети Димитър” – най-голямата забележителност в Солун. Построена е в началото на 4-ти век и днес в нея се пазят мощите на покровителя на Солун – Свети Димитър. Тя е най-голямата църква в града и в нея се съхраняват едни от най-запазените мозайки. От 1988 година е част от Списъка на ЮНЕСКО, разходка по крайбрежната алея – на нея се намира друга солунска забележителност – Бялата кула – символ на града. Около 14 ч. потегляме за Игуменица – време за вечеря и разходка в града, от където ще вземем ферибот в 0,30 ч. до Бари. Нощувка в салона на ферибота.

4 окт. (петък):

Бари – Алберобело – Локоротондо (Пулия) – Бари~ 160 km.
Пристигане в Бари, Южна Италия, сутринта около 9,30 ч. Отпътуване за град Алберобело, който се намира на 60 км. на юг от Бари. Известен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. Заради тази особеност градът е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия. Тези чудновати, твърде мистериозни забележителности на най-южния италиански регион не се срещат никъде другаде в страната. Тяхната примитивна форма създава впечатлението, че са древни, най-старите датират от ХVІІІ в. В ранния следобед ще се отправим към съседно градче Локоротондо. Забележителен град и една от най-красивите общини в Италия. Градът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес за най-много букви „о“ в името си. Името му означава „кръгло място“ и произлиза от историческия център в старата част на града, имащ кръгла форма. Старият град е живописно разположен върху хълм, издигащ се в долината Итрия. Локоротондо е известен още като „град на балконите“. Една от най-забележителните сгради в градчето е църквата „Мадона дела Грека“, построена в романски стил още през 12 век. Нейната фасада е украсена с впечатляваща розетка. Интересно място за разходки в стария център е панорамната улица, която обгражда централната част и предлага страхотни гледки към долината Итрия. Оттам се открива истинска мозайка от полета, лозя, масиви с маслинови дръвчета. Цялата тази картинка е сякаш прободена от стърчащите конусовидни покриви на трулите – характерните за този район къщи. Връщане в Бари, настаняване в хотела. Вечеря, нощувка.

5 окт. (събота):

Закуска и пешеходна обиколка на града. Бари е разделен на четири части – стар град, модерен град (място за пазаруване) и две пристанища. Сред основните забележителности, които ще посетим в Бари са: базиликата Свети Николай, където се съхраняват мощите на светеца. Базиликата е осветена през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. Тя е едно от най-големите постижения на Романската архитектура в Пулия; катедралата на Бари – Cathedral of St. Sabinus – пример за римската архитектура в Апулия, сградата на операта – Petruzzelli Theatre, една от най-величествените в Италия след тези в Милано и Неапол, руската църква (построена от поклонници отишли в Бари са посетят мощите в базиликата Св. Никола) и разходка в стария град Бари. В 19,30 ч. отпътуване с ферибот за Игуменица, Гърция и нощувка на ферибота.

5-ти ден, 6 окт. (неделя):

Пристигане в Игуменица около 5,30 ч. сутринта и отпътуване за България. Прибиране в Русе късно вечерта. ~ 930 km.

Общо 470 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
Транспорт с луксозен автобус;
2 нощувки със закуска в хотел *** (при настаняване в двойна или тройна стая; )
2 нощувки в салон на ферибот, седалки тип самолетен;
Пешеходни обиколки в градовете Солун, Алберобело, Локоротондо и Бари;
Екскурзовод от България
Пътни такси и паркинг;
Придружител от фирмата.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
× Входни такси за църкви и обекти, включени в програмата;
× Входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт;
× Медицинска застраховка;
× Разходи от личен характер.

За записване и допълнителна информация:
+359 889 869 301 – Маруся Цветанова, ръководител група
Милен Бакалов, историк, богослов
Русенска митрополия

10.04.2019 | Поклонничество |